Hlavní obsah

Německý zdravotník zabil přes čtyřicet pacientů, ukázala exhumace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldenburg

Bývalý ošetřovatel v několika severoněmeckých nemocnicích Niels Högel zabil nejméně 43 pacientů. Uvedlo to v pátek státní zastupitelství v Oldenburgu. Högel si od loňského roku odpykává trest doživotí za dvě vraždy a dva pokusy o ni, sám se však už při vyšetřování přiznal k vraždě nejméně tří desítek pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník Niels Högel u soudu

Článek

Podle pátečního vyjádření prokuratury Högel zřejmě zabil 37 lidí v Delmenhortsu a šest v Oldenburgu, uvedla stanice Fox News.

Högel byl loni v únoru odsouzen na doživotí za dvě vraždy pacientů v nemocnici v Delmenhortsu z let 2003 a 2005, případ se však neuzavřel, protože se odsouzený přiznal k mnohem většímu počtu vražd.

Chtěl se předvádět při resuscitaci

Soudnímu psychologovi Konstantinu Karyofilisovi se Högel při vyšetřování svěřil, že se cítí odpovědný za smrt asi 30 pacientů. Dalších 60 jich přežilo. Tvrdil, že chtěl ukázat, jak dobrý je při resuscitaci. [celá zpráva]

Oldenburský policejní prezident Johann Kühme už v červnu oznámil, že soud nařídil exhumaci 99 těl a v 27 byly nalezeny stopy léků, jimiž zdravotní bratr své oběti zabíjel. [celá zpráva]

Vyšetřování komplikuje, že si Högel nepamatoval počet lidí, jimž injekci aplikoval. Navíc se ukázalo, že nepoužíval jen lék na srdeční arytmii Gilurytmal, ale také betablokátor Sotalex. Proto počet obětí oproti červnové zprávě stoupl, protože původně se prošetřovalo jen použití gilurytmalu.

Loni se spekulovalo, že obětí může být až 178, neboť Högel pracoval i v dalších nemocnicích a v domovech důchodců.

Kvůli nedbalosti stíhají i lékaře

V souvislosti s případem státní zastupitelství obvinilo šest dalších zaměstnanců delmenhortské nemocnice ve věku 47 až 67 let, čtyři ošetřovatele a dva lékaře kvůli zabití z nedbalosti. Nenahlásili úřadům podezřelá úmrtí v tomto zdravotnickém zařízení. Pokud je soud usvědčí ze zabití z nedbalosti, hrozí jim až pětileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám