Hlavní obsah

Německý satirik nesmí opakovat báseň urážející tureckého prezidenta Erdogana

Německý satirik Jan Böhmermann nesmí na základě předběžného opatření vydaného v úterý soudem v Hamburku veřejně opakovat části své básně zesměšňující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentura DPA. Pětatřicetiletý moderátor čelí kvůli básni plné vulgarismů trestnímu stíhání za urážku zahraniční hlavy státu.

Foto: Profimedia.cz

Německý satirik Jan Böhmermann

Článek

Zemský soud v Hamburku částečně vyhověl žádosti tureckého prezidenta a zakázal Böhmermannovi opakovat veřejně ty části básně, které si Erdogan kvůli urážlivému charakteru "nemusí nechat líbit". Které konkrétně to jsou, ale neuvedl. Báseň se skládá z velké části z vulgarismů na Erdoganův účet.

Podle soudu má i satira své hranice. Nesmí jít o čisté hanobení a porušování lidské důstojnosti, což se v některých pasážích Böhmermannovy básně stalo. V dalších se ale satiricky vypořádal se současnou situací v Turecku, což je přípustné, uvedl také soud. Tyto části může Böhmermann dál přednášet. Erdogan musí totiž podle soudu kvůli své veřejné funkci počítat i s tvrdou kritikou.

Pokud by se satirik předběžnému opatření soudu protivil, hrozí mu pořádková pokuta ve výši 250 tisíc eur (6,8 miliónu Kč) nebo dokonce šestiměsíční vězení.

Satirik Böhmermann ve své básni prošpikované vulgarismy líčil tureckého prezidenta jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála. Přirovnal ho rovněž k pověstným Rakušanům Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangovi Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám