Hlavní obsah

Německý prezident vyvíjel nátlak na noviny

– Berlín

Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž v prosinci telefonicky naléhal na šéfredaktora nejčtenějšího německého deníku Bild, aby nezveřejňoval získané informace o půjčce. Hlava státu hrozila žalobou na odpovědného redaktora.

Foto: ČTK/AP

Německý prezident Christian Wulff

Článek

Samotný Bild v pondělí po zprávách o nátlaku v německých médiích zveřejnil podrobnosti o souběhu událostí. Wulff 12. prosince osobně volal na mobilní telefon šéfredaktorovi Bildu Kai Diekmannovi, aby pohrozil právními kroky v případě zveřejnění informací o sporné půjčce ve výši 500 000 eur (přes 12,7 miliónu korun) a aby stáhl své vyjádření, které krátce předtím poskytl na žádost listu.

Diekmann byl v té době na služební cestě, a prezident jej na telefonu nezastihl. Zanechal tedy obsáhlý vzkaz v hlasové schránce. Vyjadřuje v něm rozhořčení nad tím, že se deník kauzou zabývá a pohrozil odpovědnému redaktorovi trestněprávními důsledky.

Dva dny po zveřejnění prvních informací o půjčce ve vydání Bildu z 13. prosince volal prezident šéfredaktorovi znovu a omlouval se za "tón a obsah" předchozích vyjádření.

Tajil vazby na vlivného podnikatele

Wulff, spojenec kancléřky Angely Merkelové, od poloviny prosince čelí tlaku na odstoupení ze strany německých médií a opozice.

V jeho aféře jde o to, že ještě jako ministerský předseda Dolního Saska před poslanci dolnosaského zemského sněmu zatajil své vazby na vlivného podnikatele Egona Geerkense, jehož žena mu poskytla úvěr na byt za velmi výhodných podmínek.

Wulff, jenž je prezidentem 18 měsíců, se před Vánoci za nepřiznanou půjčku omluvil, ale odstoupit odmítl. Kromě půjčky musel vysvětlovat své soukromé prázdninové pobyty u přátel z podnikatelských kruhů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám