Hlavní obsah

Německý prezident se Řecku omluvil za nacistická zvěrstva

Atény

Německý prezident Joachim Gauck se v pátek Řecku omluvil za zvěrstva napáchaná za druhé světové války nacistickými okupačními silami. Zároveň kritizoval odpovědné činitele i předchozí německé politiky, že nepřiznali tuto „brutální nespravedlnost”.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Joachim Gauck klade věnec k památníku obětem nacistického masakru v řecké vesnici Ligiades

Článek

„S pocitem hanby a bolesti prosím rodiny zavražděných o odpuštění,” řekl Gauck podle serveru deníku Ta Nea během návštěvy obce Ligiades na severozápadně Řecka. Nacističtí okupanti v ní povraždili v říjnu 1943 více než 80 lidí, včetně desítek dětí. Mstili se za úspěšné akce místních partyzánů.

Gauck také zkritizoval své předchůdce, že se k těmto činům nevyslovili a neomluvili se za ně. Předchozí německý prezident Johannes Rau navštívil v roce 2000 místo dalšího nacistického masakru Kalavryta na Peloponésu, kde nacisté povraždili přes 1300 mužů z městečka a okolních vesnic. Rau tehdy uznal německou „vinu”, ale výslovně se neomluvil.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Německý prezident Joachim Gauck kladl ve čtvrtek věnec k památníku neznámého vojína v Aténách

Gauckovu čtvrteční návštěvu v Aténách provázely demonstrace odpůrců Německa i kvůli současné ekonomické krizi, za jejíž dopady je podle části Řeků odpovědný Berlín. Gauckův příjezd oživil i požadavky na to, aby Němci zaplatili odškodnění za okupaci a tehdejší vyplundrování řecké státní kasy.

Podobné gesto pokory jako v pátek v Řecku Gauck v minulých letech projevil ve Francii [celá zpráva], Itálii nebo v Lidicích, kterou nacisté vypálili v roce 1942. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám