Hlavní obsah

Uvolněte smyčku na krku Ukrajiny, vyzval Putina znovuzvolený Steinmeier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v ukrajinské krizi nese odpovědnost za hrozící válku v Evropě. V projevu po nedělním znovuzvolení to prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Zároveň vyzval hlavu ruského státu Vladimira Putina, aby situaci kolem Ukrajiny uklidnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

„Uvolněte smyčku kolem krku Ukrajiny a hledejte spolu s námi cestu, jak zachovat mír v Evropě,“ vzkázal Steinmeier Putinovi. Za případnou válku ponese Putin podle Steinmeiera odpovědnost. Zároveň šéfa Kremlu varoval, aby nepodceňoval sílu demokracie.

To, že se v Evropě neválčí, se pro kontinent podle Steinmeiera stalo zvykem. „Mír ale není samozřejmost,“ řekl. Poznamenal, že o mír je nutné pečovat nejen dialogem, ale v případě nutnosti i jednotou a odstrašením, proto vidí NATO jako záruku míru v Evropě.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

Rusko odmítá, že by připravovalo invazi na Ukrajinu, jak se obává Západ. Rozmístění ruských vojáků na rusko-ukrajinských a bělorusko-ukrajinských hranicích vysvětluje Moskva jako cvičení.

Steinmeier zvolen do druhého období

Německé Spolkové shromáždění v neděli podle očekávání Steinmeiera jasnou většinou zvolilo prezidentem do druhého funkčního období. Z 12 dosavadních spolkových prezidentů je pátým, komu se podařilo druhý mandát získat.

Steinmeier získal 1 045 z 1 437 odevzdaných hlasů, oznámila předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basová, která zasedání Spolkového shromáždění vedla.

Proti 66letému Steinmeierovi kandidovaly tři další osobnosti, jejich nominace ale byla považována za symbolickou. Steinmeier, který pochází z řad sociální demokracie (SPD), měl podporu nejen SPD a jejích vládních partnerů Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP), ale také opoziční konzervativní unie CDU/CSU.

Německý prezident Steinmeier pro Právo: Jsme si blízcí v každém ohledu

Evropa

Spolkové shromáždění je ústavní orgán, který se schází výhradně kvůli volbě hlavy státu. Jeho členy je 736 poslanců Spolkového sněmu a 736 zástupců vyslaných spolkovými zeměmi. Hlas v neděli odevzdalo 1 437 ze 1 472 delegátů, platných bylo 1 425 hlasů.

Nominace Steinmeierových protikandidátů byla považována spíše za symbolickou, což ukazuje i výsledek. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) k nelibosti Křesťanskodemokratické unie (CDU) nominovala jejího člena Maxe Otteho, který obdržel 140 hlasů. Strana Levice si jako prezidentského kandidáta vybrala lékaře Gerharda Traberta, který dostal 96 hlasů, a Svobodní voliči (FW) poslali do volby astrofyzičku a komunální političku Stefanii Gebauerovou. Ta dostala 58 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám