Hlavní obsah

Německý právník podal trestní oznámení na příbuzné Fritzla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Německý právník podal trestní oznámení na manželku a nejstaršího syna Josefa Fritzla. Podle názoru Klause Ulricha Grotha museli nejbližší příbuzní muže, kterého rakouský soud poslal před týdnem na doživotí do vězení, vědět o sklepním prostoru v jejich domě, kde pachatel nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách věznil 24 let svou dceru, opakovaně ji znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí. Informoval o tom dnes rakouský deník Kurier.

Foto: POOL/Helmut Fohringer, Reuters

Josef Fritzl u soudu

Článek

"Manželka a přinejmenší nejstarší syn museli o suterénním bytě, obecně v médiích zvaném podzemní vězení, vědět," stojí podle listu v oznámení, které ve středu předal vrchnímu státnímu zástupci pro Vídeň a Horní Rakousy Werneru Pleischlovi. Groth je prý překvapen, že vyšetřovatelé také neprověřovali tyto "zjevné spolupachatele".

Fritzlův syn byl spolu s vězněnou Elisabeth jediným příbuzným pachatele, který během ostře sledovaného čtyřdenního procesu v Sankt Pöltenu vypovídal.

"Každá žena v domácnosti, každá uklízečka a každé zvídavé dítě by skrytý vchod (do sklepního vězení) dříve nebo později náhodou nebo cílenou zvědavostí objevily," je přesvědčen německý advokát. Podle něj nebylo možné fakt, že někdo žije ve sklepě, zcela utajit. Slyšet prý musel být zejména pláč a křik malých dětí.

Volání o pomoc muselo být slyšet

Státní zástupce ze Sankt Pöltenu Gerhard Sedlacek však oponuje, že vyšetřovatelé se nezaměřovali jen na Fritzla. Vyslechli podle něj 140 svědků, nikdo z nich prý ale o tajném úkrytu pod domem Fritzlových v Amstettenu nevěděl. "Nemohli bychom jednat (u soudu) tři týdny, aby 12. den procesu 96. svědek řekl, že si ničeho nevšiml," odmítl Grothovy výtky.

Technická expertiza provedená pro potřeby soudu zjistila, že volání o pomoc či klepání ze sklepního vězení bylo možné nahoře v domě slyšet. "Fritzl nájemníkům hluk vysvětloval tím, že topení má poruchu," uvedl Sedlacek, podle něhož se státní zastupitelství trestním oznámením německého právníka bude muset zabývat.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám