Hlavní obsah

Německo zjednoduší vypovídání cizinců, co spáchají zločin

– Berlín • Aktualizováno

Německo zjednoduší systém vypovídání cizinců, kteří se v zemi dopustí trestného činu, oznámili v úterý ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maizière (CDU) a Heiko Maas (SPD). Repatriovat bude možné i odsouzené k podmíněnému trestu vězení, což nyní nejde. Ministři uvedli, že se zasadí o co nejrychlejší přijetí nového zákona, vláda by se jím mohla zabývat ještě před koncem ledna.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere (vlevo) a jeho vládní kolega šéf spravedlnosti Heiko Maas

Článek

„Je to tvrdá, ale správná odpověď státu pro všechny, kteří zde u nás hledají ochranu a věří, že zde mohou páchat zločiny a nebude to mít na jejich pobyt v Německu vliv,“ uvedl de Maizière. Potvrdil, že důvodem pro toto opatření se staly události během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech.

Podle německého vládního návrhu bude možné cizince vypovědět, pokud se dopustí závažného trestného činu. Mezi ně patří ublížení na zdraví, majetková kriminalita, sexuální útoky nebo napadení policistů. Podle návrhu by měla platit stejná pravidla i pro nezletilé přistěhovalce.

Maas zdůraznil, že německé zákony musí platit pro každého. „Zločinci musí být v Německu důsledně hnáni k odpovědnosti. A pro zločince z ciziny je jedním z možných následků jejich vypovězení," řekl.

Související téma:

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Dosud mohou být žadatelé o azyl před ukončením azylového řízení okamžitě vypovězeni jen v případě, že jsou odsouzeni přinejmenším k jednomu roku vězení nepodmíněně.

Reklama

Výběr článků

Načítám