Hlavní obsah

V Německu přibylo za den tisíc nakažených. V zemi se zavírají obchody

Německo

V Německu musí zavřít všechny bary, kluby, divadla, zoo, veřejné plovárny, hřiště či nevěstince. Potvrdila to v pondělí večer německá kancléřka Angela Merkelová. Obchody s potravinami nebo lékárny zůstanou otevřené. Počet nakažených v Německu strmě roste.

Foto: John MacDougal, ČTK/AP

Německo zavře obchody a služby vyjma potravin a lékáren, oznámila v pondělí kancléřka Angela Merkelová.

Článek

V Německu za posledních 24 hodin přibylo tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. Celkem je jich přes 6000. Na COVID-19 zemřelo už 13 lidí.

Kancléřka podle agentury Reuters zdůraznila, že vláda bude usilovat o to, aby soubor opatření na zpomalení postupu epidemie nového koronaviru měl co nejmenší dopad na ekonomiku. Stav nouze v pondělí vyhlásilo Švýcarsko a oznámilo podobná opatření jako Německo.

Islámský stát kvůli koronaviru zakázal džihádistům cesty do Evropy

Koronavirus

Merkelová na tiskové konferenci řekla, že zůstanou otevřené obchody s potravinami nebo lékárny. Restaurace budou mít omezené otvírací hodiny a musí zajistit minimální vzdálenosti mezi stoly. Zavřou se také kulturní zařízení a zábavní podniky.

Podle agentury DPA Merkelová po jednání několika grémií, která se zabývají nynější krizí, rovněž oznámila konec cestování na dovolené v Německu i do zahraničí.

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Ekonomika

Bavorsko začne zavírat ve středu

Podle deníku Bild se na zmíněných opatřeních dohodli zástupci vlády s šéfy vlád jednotlivých spolkových zemí. Na nich je, kdy přesně začnou zákazy a omezení u nich platit. Například Bavorsko ohlásilo už ráno, že obchody, které nejsou nezbytné pro zajištění základních potřeb, zavře ve středu.

Itálie hlásí už 2158 mrtvých s koronavirem. Chybějí lůžka, sestry jsou vyčerpané

Koronavirus

„Dostaneme se přes tuto fázi tím dříve, čím více bude každý jednotlivec tyto povinnosti dodržovat,” odpověděla podle DPA kancléřka na otázku, jak dlouho zůstanou zákazy a omezení všedního života v platnosti.

„Jsou to opatření, která v naší zemi ještě nebyla,” konstatovala kancléřka. Podle ní jde o to omezit kontakty mezi lidmi.

Maďaři v domácí karanténě musí označit své obydlí výraznou tabulí

Koronavirus

Merkelová dále zdůraznila, že vláda chce co nejvíce zachovat ekonomickou aktivitu. Ujistila, že bude dostatek peněz na pomoc firmám a bude zřízen zvláštní fond pro vážné případy.

Britský tajný dokument počítá s roční epidemií a osmi miliony obyvatel v nemocnici

Koronavirus

Stav nouze dnes vyhlásilo Švýcarsko. V této alpské zemi musí od půlnoci zůstat zavřené téměř všechny obchody, všechny restaurace, trhy, muzea či zábavní podniky, oznámila v Bernu prezidentka Simonetta Sommarugaová. Stejně jako v Německu zůstanou otevřené obchody se zbožím denní potřeby a také čerpací stanice či pošty.

Reklama

Výběr článků

Načítám