Hlavní obsah

Německo zakázalo krajně pravicové hnutí Combat 18

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo vnitra zakázalo krajně pravicovou organizaci Combat 18. Současně se v šesti spolkových zemích konají razie, napsal server týdeníku Focus. Postup ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) není nečekaný. O zákazu organizace se spekulovalo od vraždy hesenského politika Waltera Lübckeho, která se stala vloni na jaře, a také po útoku na synagogu v Halle, píše server Tageschau. Za oběma činy stáli podle policie příznivci krajní pravice.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Dnešní zákaz je jasným signálem toho, že pravicový extremismus a antisemitismus nemají v naší společnosti místo,“ prohlásil Seehofer.

Bezpečnostní úřady uvádějí, že Combat 18, která je známá také pod zkratkou C18, má v Německu asi 20 členů a v jejím čele stojí durynský neonacista Stanley R. Jeho byt policie během čtvrtka prohledala. Další razie policie provedla vedle Durynska ve spolkových zemích Hesensko, Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

Byly zabaveny mobilní telefony, notebooky, zvukové nosiče, datové nosiče, nacistické symboly, propagandistické materiály a oděvy, sdělilo ministerstvo vnitra.

K vraždě politika CDU Lübckeho se přiznal pravicový extremista

Evropa

Combat 18 je neonacistická organizace spojená s hnutím Blood and Honour, které pochází z Velké Británie a rozšířilo se i do dalších zemí včetně Německa. Hnutí Blood and Honor bylo v Německu před deseti lety zakázáno. Combat 18 se stala v podstatě její nástupnickou organizací a zákaz se jí netýkal. Číslo 18 odkazuje k iniciálám Adolfa Hitlera: A a H je první a osmé písmeno latinské abecedy.

Podle hodnocení ministerstva vnitra je tato skupina neonacistická, rasistická a antisemitská a vystupuje radikálně proti demokratickému uspořádání, což je v rozporu s ústavou.

Německá C18 zřejmě udržovala styky s českou neonacistickou scénou. DPA v této souvislosti připomněla případ, kdy německé komando na hranicích s Českem zadrželo v roce 2017 předpokládané členy C18. Ti se tehdy vraceli do Německa ze společného střeleckého cvičení v Česku a u sebe měli munici.

Reklama

Výběr článků

Načítám