Hlavní obsah

Německo zakázalo Hizballáh

Berlín

V německém spolkovém sněmu (Bundestagu) ve čtvrtek prošel návrh na zákaz činnosti organizace Hizballáh v Německu. Předloha prošla díky hlasům poslanců konzervativní unie CDU/CSU, sociální demokracie (SPD) a FDP (Svobodná demokratická strana), uvedl server deníku Tageszeitung.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zasedání německého parlamentu. Ilustrační foto

Článek

V Německu bylo dosud zakázáno jen vojenské křídlo Hizballáhu. To je v zemích Evropské unie včetně ČR označováno jako teroristické. Politická část organizace však zakázána není, ačkoliv odborníci považují za diskutabilní, zda je takové rozdělení organizace vůbec možné.

V návrhu se uvádí, že se musí „odstranit mentální oddělení“ vojenské a politické části organizace. Německá vláda by měla „zakázat jakoukoliv činnost představitelů organizace, která jde proti idejím mezinárodního porozumění“.

Hizballáh používá Německo jako svou základnu

Evropa

Krátce před hlasování vyzval k tvrdšímu postupu proti Hizballáhu ministr zahraničí Heiko Maas (SPD). „Hizballáh popírá právo Izraele na jeho existenci, hrozí násilím a terorem a neustále modernizuje svůj raketový arzenál,“ řekl Maas. Uvědomuje si komplikovanou situaci v Libanonu, kde je Hizballáh jednou z parlamentních stran, bez níž by se nesestavila tamější vláda. „Nemělo by to však bránit tomu, aby se Německo vypořádalo všemi právními prostředky s kriminálními a teroristickými činnostmi Hizballáhu,“ dodal Maas.

Skrytá hrozba války Izrael - Hizballáh

Svět

List Tagesspiegel s odvoláním na bezpečnostní zdroje už na počátku prosince napsal, že šíitské libanonské hnutí Hizballáh používá Německo jako centrum svých evropských operací včetně pašování drog s cílem získat peníze pro svou činnost. V Německu má působit asi 1050 členů a podporovatelů hnutí.

Hizballáh je zapojen do syrské občanské války a zřejmě podporuje palestinský Islámský džihád, který ostřeluje Izrael raketami.

Reklama

Výběr článků

Načítám