Hlavní obsah

Německo vyšle proti Islámskému státu další vojáky

Novinky, rei
Berlín

Německá vláda ve středu schválila vyslání dalších vojáků do Turecka. Jejich úkolem bude pomáhat se spojeneckými pozorovacími lety nad iráckými a syrskými oblastmi pod kontrolou Islámského státu. Agentuře Reuters to potvrdily nejmenované vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová hovoří k vojákům.

Článek

Německé posily mají operovat ze základny Konya na jihu Turecka v rámci koaliční spolupráce zemí NATO pod vedením Spojených států. Aliance má pár průzkumných strojů na základně od začátku roku, pozorovací misi AWACS proti IS ale schválila teprve v červenci. Očekává se, že by mise mohla začít ještě tento měsíc, přičemž bundeswehr poskytne třetinu personálu.

Do boje proti Islámskému státu se už dříve zapojilo okolo 500 německých vojáků, z nichž 240 působí na turecké základně Incirlik. Odtud vzlétá šest německých pozorovacích strojů Tornado a jeden tankovací letoun.

Zatím není známo, o kolik příslušníků budou stavy v Turecku z rozhodnutí vlády navýšeny. Berlín dal ale už dříve na srozuměnou, že do boje proti Islámskému státu bude nasazeno nanejvýš 1200 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám