Hlavní obsah

Německo vrátí Iráčany zpět do Česka

Berlín
Aktualizováno

Skupinu 25 Iráčanů, kteří odešli v dubnu z Česka do Německa, vrátí spolková republika do České republiky. ČTK o tom v pondělí informoval správní soud v Drážďanech. České ministerstvo vnitra uvedlo, že se vrátí 20 Iráčanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do ČR na počátku roku dorazilo devět desítek Iráčanů.

Článek

Německé úřady chtěly Iráčany vrátit do České republiky už dříve, ti se ale rozhodnutí snažili zvrátit. Drážďanský soud jim však nevyhověl a jejich návratu do Česka tak už nic nebrání.

Podle vnitra se do ČR vrátí z Německa 20 z 25 Iráčanů. Lhůta pro jejich vrácení končí 23. prosince, po návratu budou umístěni do detenčního zařízení, odkud mohou být později vyhoštěni do Iráku. Iráčané ale mohou v tuzemsku opětovně požádat o azyl.

U zbylých pěti osob podle vnitra německé úřady prověřují žádost o sloučení rodiny, v Německu mají údajně příbuzné.

Azyl je v gesci Čechů

Německý soud v rozhodnutí z 23. června, o němž byli v mezidobí Iráčané informováni, stanovil, že za azylové řízení je ve vztahu ke skupině zodpovědná výhradně Česká republika, která Iráčanům udělila víza.

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se ale 25 z nich vydalo do Německa, kde je policisté několik kilometrů za českými hranicemi zadrželi. Od té doby německé úřady a posléze i soud řešily jejich další osud.

Po předpokládaném návratu do Česka by měli uprchlíci být umístěni do detenčního zařízení, odkud je může čekat následné vyhoštění do Iráku. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost by pak musely posoudit úřady.

Odjezd této skupiny uprchlíků měl v České republice vážné dopady na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven a později vláda rozhodla, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo přijet 153.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám