Hlavní obsah

Německo se vrací k povolání ponocného

Mannheim

K dávno zaniklému povolání ponocného se rozhodlo vrátit západoněmecké město Mannheim. Nově tu bude po setmění ulicemi procházet 27letý student Hendrik Meier, který bude dohlížet na to, aby byl noční život v západoněmeckém Mannheimu bezproblémový.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V konkurzu na „nočního starostu”, jak se nově zřizovaná funkce jmenuje, se Meier prosadil mezi čtyřmi desítkami uchazečů, informovala agentura DPA. Nejdříve se vzájemně trochu očucháme," řekl Meier agentuře DPA před začátkem své první "pracovní noci". S provozovateli zhruba 120 hospod, barů a klubů v centru města na Rýnu chce nejprve hovořit o tom, co je trápí a kde vidí šanci na zlepšení.

Už teď je napjatý

Spolupracovat bude Meier i s "denním starostou" města Peterem Kurzem a obracet se na něj budou moci - nejen se stížnostmi na rušení nočního klidu - také obyvatelé Mannheimu. Právě Meier by měl fungovat jako prostředník v případě konfliktů. Soustředit by se ve své funkci nočního starosty chtěl student i na problematiku obtěžování žen v nočních klubech.

"Jsem ohromně napjatý," odpověděl na otázku, jak se na výkon své funkce těší. Zvědavý je Meier podle svých slov především proto, že v Německu nočního starostu žádné jiné město nemá. To je i důvod, proč se do Mannheimu kvůli zajímavé nabídce z rodného Norimberku přestěhoval.

Ponocný z Mannheimu není sám

Podobnou funkci v minulosti zavedly velké evropské metropole jako Amsterodam, Londýn či Curych.

Podobnou funkci jako nyní noční starosta v minulosti na řadě míst Evropy zastával ponocný, který držel stráž v době, kdy ostatní lidé spali, varoval před požárem, zloději či cizími vojsky. Ponocní, kteří byli v noci zodpovědní za pořádek v obci, se museli často potýkat i s rozjařenými návštěvníky hospod a restaurací.

Za 50 hodin práce měsíčně dostane Meier odměnu ve výši zhruba 1200 eur (zhruba 30 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám