Hlavní obsah

Německo odmítlo dodat zbraně Saúdské Arábii

Berlín

Německo odmítlo minulý rok vydat povolení na vývoz zbraní do Saúdské Arábie, nedodá jí obrněnce a nepovolilo vývoz dílů pro stavbu továrny na výrobu útočných pušek Heckler & Koch G36. Obávalo se, že by mohly skončit v rukou radikálů. Ze stejného důvodu omezuje vývoz ručních zbraní i do dalších zemí, uvedl v pátek ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Foto: Profimedia.cz

Útočné pušky Heckler & Koch G36 používají i americké speciální zásahové policejní síly SWAT.

Článek

„Nejsou to válečné lodě nebo tanky, ale ruční zbraně, které jsou nejčastěji zneužívány v občanských válkách. Proto jsme zavedli omezení pro jejich vývoz do zemí mimo NATO,” řekl Gabriel. Německo tak podle něj nyní vyváží nejméně ručních zbraní za posledních 15 let.

Loni Německo vyvezlo do zemí mimo Severoatlantickou alianci ruční zbraně za 16 miliónů eur (430 miliónů Kč), zatímco v roce 2013 to bylo 42 miliónů eur (1,1 miliardy Kč).

Saúdská Arábie není jedinou zemí, kam Německo v posledním roce razantně omezilo vývoz zbraní nejen kvůli porušování lidských práv, ale také z obav, komu by se zbraně mohly dostat do rukou. Zbrojovka Heckler & Koch kvůli tomu podala žalobu na německou vládu, uvedla kanadská stanice CBS.

Zbraně nebyly pro válčící strany

„Povolení pro export zbraní do Jemenu, Sýrie a Libye se týkala pouze dodávek pro tamní misi OSN. Stejně tomu bylo v případě Libanonu. To znamená, že zbraně tam neposíláme žádné z válčících stran ani tamním vládám,” řekl Gabriel.

„Není správné dodávat zbraně do krizových oblastí. A nelze v této souvislosti ani uvažovat způsobem, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel, a proto ho vyzbrojím,” řekl Gabriel.

Upozornil také na to, že v minulosti země v krizových oblastech často bez povolení prodávaly německé zbraně dál a ty se tak často dostaly i do rukou nepřátel Německa a jeho partnerů.

Islámský stát v roce 2014 ukázal záběry svých bojovníků s německými granáty DM14. Zřejmě šlo o součást dodávek zbraní syrským Kurdům, jedna bedna s municí ale dopadla mimo vyhrazenou oblast. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Zbraně z celého světa se pak objevovaly ve Středoafrické republice za vysloveně dumpingové ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám