Hlavní obsah

Německo odložilo zpřísnění azylu pro Maročany, Alžířany a Tunisany

Berlín

Německá Spolková rada v pátek odložila jednání o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam takzvaných bezpečných zemí. Návrh, který by občanům těchto států výrazně snížil šanci na získání azylu v Německu, nezískal podporu Zelených, která byla nutná pro jeho přijetí. Zástupci německých spolkových zemí by se nicméně měli návrhem znovu zabývat 8. července.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo německé Spolkové rady

Článek

Německá vláda věří, že rozšíření seznamu bezpečných států zrychlí azylová řízení. Zařazení země na tento seznam znamená, že Berlín předpokládá, že se v těchto státech dodržují základní práva. Aby úřady žadatelům azyl přiznaly, musí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníci čelí ve vlasti perzekucím.

Zelení však tvrdí, že se v severoafrických zemích nadále masivně porušují lidská práva, zejména práva homosexuálů a žen. Podle nich proto nelze na tyto státy pohlížet jako na bezpečné.

Souhlas Zelených je pro schválení návrhu klíčový. Na spolkové úrovni jsou sice v opozici, podílejí se ale na vládě v deseti z 16 spolkových zemí. Je proto nutné, aby zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí podpořily aspoň tři země, kde jsou Zelení ve vládě.

Podporu návrhu zatím dala najevo jediná z nich, Bádensko-Württembersko.

Západní Balkán už na seznamu je

Diskuse o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí se v Německu rozproudila po silvestrovských útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech. Podle vyšetřovatelů byli pachatelé útoků převážně přistěhovalci ze severní Afriky.

Loni Německo zařadilo na seznam bezpečných zemí poslední státy západního Balkánu, tedy Albánii, Kosovo a Černou Horu. Do té doby tvořili Albánci a Kosované významnou část žadatelů o azyl v Německu, následně se počet příchozích výrazně snížil.

Reklama

Výběr článků

Načítám