Hlavní obsah

Německo navrhuje řešit otázku kvót samostatně mimo azylovou reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Přijetí reformy azylového řízení by měl přestat blokovat spor o kvóty. Německá ministr vnitra Thomas de Maziére v pátek na schůzce ministrů vnitra unijních zemí v Lucemburku navrhl spornou část řešit separátně. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos uvedl, že takový postup podporuje.

Foto: MTI

Migranti čekají u obce Horgoš na srbské straně hranice

Článek

„Začneme pracovat a rozvíjet ty snazší části. Souhlasili jsme s tím,” uvedl Avramopulos. Spor o přerozdělování migrantů, které má být podle představy Evropské komise spuštěno ve chvíli, kdy některá země EU zaznamená nečekaně vysoký příliv uprchlíků, unijní státy ostře rozděluje.

Reformu takzvaného dublinského systému, který azylová řízení v unii upravuje, navrhla Evropská komise už před rokem. Státy se shodují, že stávající podoba mechanismu v migrační krizi let 2015 a 2016 byla absolutně nedostatečná.

Členské země však ani za rok nedokázaly překonat zásadní rozdíl v pohledu na trvalý přerozdělovací mechanismus uprchlíků podle kvót.

Evropská komise hrozí

Zatímco některé věc vnímají jako potřebný projev solidarity a pomoci, jiné přerozdělování jednoznačně odmítají. Je mezi nimi i Česko a další státy ze středu a východu bloku. Posun nenastal ani přes pokusy slovenského a maltského předsednictví najít nějakou formu kompromisu.

Jako pragmatické řešení vidí rozdělení i náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček, který na jednání zastupoval ministra Milana Chovance: „Zdá se, že nejsilnější odpor je vůči relokačním mechanismům. Německý návrh tedy je - rozdělme ten balíček.”

Komise minulý měsíc pohrozila, že by vůči zemím, které uprchlíky nepřebírají, mohla zahájit řízení, na jehož konci mohou státy dostat pokutu. Příští týden by mělo být jasné, zda k tomu komise přikročí už tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám