Hlavní obsah

Německo má první případ přenosu ziky pohlavním stykem

Berlín

Německé úřady zaznamenaly první potvrzený přenos viru zika pohlavní cestou. Podle Ústavu Roberta Kocha, což je spolkový úřad pro kontrolu a prevenci nemocí, testy nákazu prokázaly u ženy, jež měla nechráněný sex s mužem, který se v dubnu vrátil z Portorika.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve pacienta infikovaného virem zika.

Článek

Na začátku dubna se u nakaženého muže projevily příznaky podobné chřipce a infekce virem zika se o několik týdnů později projevila i u jeho sexuální partnerky.

To, že by se žena nakazila od komára, tedy primárního přenašeče infekce, Ústav Roberta Kocha vyloučil. Nemocná žena od poloviny ledna nebyla v oblasti, kde se tropičtí komáři vyskytují.

Virus zika, který může vyvolat mikrocefalii u novorozenců, se šíří především v Jižní a Střední Americe i v tropických a subtropických oblastech Afriky, Asie nebo Austrálie. Ve světě se jím už nakazily milióny lidí. Přesný počet nelze určit, protože u většiny nemocných je průběh lehký a infikovaní tak mnohdy vůbec nenavštíví lékaře.

Mikrocefalie je těžká vývojová porucha projevující se zakrněním mozku a obvykle i celé hlavy u nově narozených dětí. [celá zpráva]

Pohlavní přenos ziky už byl dříve prokázán v dalších evropských zemích, Spojených státech i zemích Latinské Ameriky.

Příznaky onemocnění virem zika

Zvýšená teplota nad 38 stupňů Celsia.

Možné otoky kloubů, především menších na rukou a nohou.

Makulopapulární vyrážka často se šířící z tváře na tělo.

Překrvení očních spojivek nebo nehnisavý zánět spojivek.

Slabost a bolesti hlavy.

Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dní.

Příznaky ustupují po 2 až 7 dnech.

Jako ochranu doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhnout se sexu bez ochrany alespoň měsíc po návratu ze zemí, kde je virus rozšířen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám