Hlavní obsah

Německo hrozí vetem vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo v pondělí pohrozilo, že zabrání vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenského prostoru, pokud by se o tématu hlasovalo ve čtvrtek na summitu EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Mapa Schengenského prostoru

Článek

„Jestliže Rumunsko a Bulharsko vyvolají hlasování, jejich pokus selže, kvůli vetu Německa,“ řekl německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Časopisu Der Spiegel řekl, že obě země musejí udělat další kroky, které zabrání tomu, aby migranti zneužívali systému.

Friedrich z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), řekl britské BBC, že „právo na svobodný pohyb dává všem lidem v Evropě příležitost jít do další země za prací nebo vzděláním, ale neumožňuje jim jít jen do Německa nebo Velké Británie, aby získali sociální jistoty“.

Nizozemsko už dříve hlasovalo pro doložení vstupu dobou zemí od Schengenského prostoru volného pohybu. Zdůvodnilo to tím, že obě země ještě potřebují posílit opatření proti korupci a organizovanému zločinu.

Obě země usilují o vstup do Schengenského prostoru od roku 2007, kdy se staly členy EU.

Anketa

Jste pro to, aby se Bulharsko a Rumonsko staly součástí Schengenského prostoru volného pohybu?
Ano
7 %
Zatím ne
17,4 %
Vůbec ne
73,5 %
Je mi to jedno
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2950 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám