Hlavní obsah

Německo dodá Kurdům v Iráku samopaly a protipancéřové rakety

Kurdům, kteří v severním Iráku bojují proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS), Německo dodá protipancéřové rakety a samopaly. Dodávka by se měla uskutečnit do konce září. Dnes večer o tom podle agentury DPA rozhodla na mimořádném jednání vláda kancléřky Angely Merkelové. Vyzbrojením Kurdů se bude v pondělí zabývat ještě Spolkový sněm, podle německé ústavy ale nemůže rozhodnutí vlády změnit.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kabinet přislíbil dodat kurdským bojovníkům 30 raketometů typu Milan a 500 protipancéřových raket. Kurdové žádali Německo speciálně o tyto zbraně, aby mohli účinně bojovat proti obrněným vozidlům, kterých se stoupenci IS zmocnili po dobytí několika iráckých armádních skladů.

Kromě raketometů by mělo Německo poskytnout Kurdům také 8000 samopalů. Už dříve Německo dodalo do Iráku helmy, neprůstřelné vesty a zařízení pro noční vidění, stejně jako humanitární pomoc. Vláda Merkelové dnes rozhodla o rozšíření humanitárního nasazení, společně se zbraněmi by do Iráku měla zamířit pomoc v hodnotě 50 miliónů eur (1,4 miliardy korun).

"Je naší humanitární povinností a v zájmu naší bezpečnosti pomoci trpícím a zastavit IS," uvedlo německé ministerstvo obrany v tiskovém prohlášení k rozhodnutí vlády. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová k tomu uvedla, že situace v Iráku je "nanejvýš kritická".

Zbrojní pomoc už Kurdům v Iráku poskytly Spojené státy a Británie, export zbraní odsouhlasili také italští poslanci. Česká vláda ve středu schválila, že kurdským jednotkám poskytne deset miliónů nábojů do útočných pušek AK-47, osm miliónů kusů munice do kulometů, 5000 nábojů do pancéřovek a 5000 ručních granátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám