Hlavní obsah

Německo dál sužuje tuhý mráz, teploty klesají k minus dvaceti stupňům

– Berlín

Tento týden může být v Německu z hlediska počasí nejnevlídnějším od roku 2012. Bouře Axel, která na Baltu způsobila bleskové záplavy, přinesla na celé území spolkové republiky arktický vzduch. Teploty na některých místech klesaly až k minus dvaceti stupňům Celsia. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze klesla teplota v noci na pátek až na minus 25 stupňů.

Foto: Felix Kaestle, ČTK/AP

Článek

Sněžení by mělo podle informací serveru Accuweather.com postupně ustat, mrazivý vítr ale bude Spolkovou republiku bičovat dál. Na severu Německa mezitím začali sčítat škody po záplavách.

Podle dosavadních informací například mezi obcemi Binz a Prora na Rujáně utrhly vlny na některých místech tři až osm metrů písečného břehu. Podle předběžných odhadů způsobily záplavy vyvolané vzedmutím moře a zvýšením hladin v ústí řek škody v řádu miliónů eur.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Pobřeží řeky Labe poblíž Drážďan

Na baltském pobřeží šlo podle německých meteorologů o nejhorší záplavy za posledních deset let.

Mráz trápí i Švýcarsko a Rakousko

Mrazivo bylo v noci na pátek také ve Švýcarsku. Na takzvané Švýcarské Sibiři v okolí obce La Brévine u hranic s Francií naměřili v noci minus 29,8 stupně Celsia.

Mráz kolem minus dvaceti stupňů se v noci na pátek nevyhnul ani západní části Rakouska. Pod nulou teploty podle meteorologů zůstanou v celé zemi i v sobotu.

V platnosti ve všech spolkových zemích, na jejichž území leží vysoké hory, zůstává výstraha před pádem lavin. Utrhnout je může podle místních úřadů i jediný neopatrný lyžař. Třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí stejně jako v Rakousku platí dál také v bavorských Alpách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám