Hlavní obsah

Německé sociální demokraty povedou kritici vlády Eskenová a Walter-Borjans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Překvapením skončilo vnitrostranické hlasování v německé sociální demokracii. Stranu nově poslankyně Saskia Eskenová a exministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans. Oba jsou tvrdými kritiky velké koalice, tedy vlády s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, píše server týdeníku Focus. Získali 53,06 procenta hlasů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Nové vedení německé sociální demokracie (SPD) Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans

Článek

Oba budoucí předsedy musí potvrdit v jejich funkcích ještě sjezd strany, který se bude konat příští týden. Pozorovatelé upozorňují, že jde jen o formalitu.

Duo kritiků porazilo ve druhém kole hlasování pár ve složení ministr financí Olaf Scholz a braniborská politička Klara Geywitzová. Ti jsou jednoznačně pro pokračování vládní koalice a získali 45,33 procenta hlasů.

Walter Borjans a Eskenová nechtějí odchod z velké koalice, ale požadují změny v koaliční dohodě. Žádají například další miliardy eur pro boj se změnami klimatu, chtějí zvýšit minimální mzdu a větší investice do infrastruktury.

U sociálních demokratů skončilo šestiměsíční hledání nového vedení. V létě odstoupila po volebním výprasku sociální demokracie v eurovolbách předchozí šéfka strany Andrea Nahlesová. Ve funkci byla zhruba rok a nepodařilo se jí dostat SPD na výsluní. Předchozí šéf strany Martin Schulz odstoupil v důsledku propadáku během parlamentních voleb v září 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám