Hlavní obsah

Německé regiony mají proti koronaviru volnou ruku

Právo, nek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo

Německo bude při rušení koronavirových restrikcí postupovat decentralizovaně. Odpovědnost ponesou jednotlivé spolkové země, jejichž vlády budou také moci omezení znova přiostřit, pokud se někde objeví nové ohnisko infekce.

Foto: John MacDougal, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Včera se na tom při videokonferenci dohodla kancléřka Angela Merkelová se zemskými premiéry. Má platit pravidlo, že pokud počet nových případů nákazy přesáhne v některém z okresů nebo měst během jednoho týdne 50 na 100 tisíc obyvatel, budou muset místní orgány důrazně jednat. Konkrétní postup bude opět na jednotlivých regionech.

Otevřou se všechny obchody

Kolem zmíněného limitu se strhla bouřlivá diskuse, protože některé spolkové země, například Berlín, Hamburk či Brémy, nechtěly existenci takového pravidla akceptovat. Argumentovaly tím, že kvůli strachu před obnovením restrikcí by to mohlo vést k menšímu testování.

Německo prochází nejtěžší zkouškou od konce války, prohlásila Merkelová

Koronavirus

Merkelová nakonec limit prosadila a varovala před ignorováním infekce, které by podle ní mohlo vyhrotit situaci, jako se to stalo v Itálii, Španělsku nebo ve Francii.

Důvodem decentralizovaného přístupu k epidemii je zřejmě i fakt, že jednotlivé spolkové země jsou infekcí zasaženy velmi rozdílně.

Nejhorší je situace v Bavorsku, Bádensku-Württembersku a Severním Porýní-Vestfálsku, zatímco Meklenbursku-Přednímu Pomořansku se nákaza do značné míry vyhnula. Kancléřka se také dohodla se zemskými premiéry na postupném otvírání všech obchodů bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Dosud mohly fungovat jen prodejny s potravinami a obchody s plochou do 800 metrů čtverečních. Vzhledem k silným pravomocím zemských vlád jdou mnohé regiony při rozvolňování už delší dobu vlastní cestou, aniž by čekaly na výsledky koordinačních videokonferencí s Merkelovou.

Hotely i restaurace

Například Bavorsko nebo Dolní Sasko oznámily, že už tento měsíc otevřou restaurace a hotely. Kancléřka přitom dosud sázela na to, že o otevírání gastronomických podniků a ubytovacích zařízení se bude jednat až v příštích týdnech.

Záhada v Německu: Koronavirus na jednu spolkovou zemi pozapomněl

Koronavirus

Všechny spolkové země nicméně počítají s tím, že nejméně do konce srpna zůstanou zapovězeny akce s velkou návštěvností, tedy koncerty, festivaly, sportovní události nebo vesnické slavnosti.  Přerušená fotbalová bundesliga bude moci pokračovat od poloviny května, zápasy se však musejí odehrát bez přítomnosti diváků.

Německá vláda mezitím schválila návrh novely zákona, která ve snaze podpořit gastronomické podniky dočasně sníží daň z přidané hodnoty u jídel v restauracích z dosavadních 19 procent na sedm procent. Po schválení normy v parlamentu bude opatření platit do června 2021 a nemá se týkat nápojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám