Hlavní obsah

Německé námořnictvo odpálilo minami ohrožené sviňuchy, zuří ochranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odpálení starých min v moři nedaleko německého pobřeží bylo nalezeno 18 mrtvých sviňuch. Ochránci přírody mají jasno - námořníci podle nich velké mořské tvory zbytečně zabili a porušili zákon.

Foto: Profimedia.cz

Sviňucha v moři

Článek

Britské miny z 1. světové války bylo nutné odstranit kvůli velkému cvičení NATO Northern Coasts, kterého se v září účastnilo 3000 vojáků z mnoha zemí. Miny se bohužel nacházely v jedné z nejdůležitějších oblastí, kde se sviňuchy vyskytují a rozmnožují. Ochranáři z organizace Nabu hovoří o 18 mrtvých zvířatech.

Sviňucha je chráněný savec z řádu kytovců, který dosahuje velikosti až dvou metrů. Většinou žije u pobřeží v mělkých vodách a občas vplouvá až do přístavů. Je velmi podobná delfínům.

Zatím není úplně jisté, jak sviňuchy uhynuly. Mají to zjistit odborníci na univerzitě v Hannoveru.

”Je tam pravděpodobně souvislost, jisté to ale není,“ sdělil mluvčí německé maríny. Už teď je ale jasné, že jeden z výbuchů zanechal na chráněném útesu pět metrů širokou díru a až třicet metrů kolem museli všichni živočichové zemřít.

Zoologové: Nesbírejte ježky jako houby

Domácí

Ochránci přírody tvrdí, že armáda porušila zákon, podle kterého musí informovat o opatřeních, která se dotknou životního prostředí. Kromě toho měla před odpálením min proběhnout zkouška vlivu na životní prostředí a rozsah škod se má projednávat s příslušnými úřady.

V takových případech se nabízí odtažení min do vhodnější nechráněné oblasti, kde se sviňuchy nevyskytují, jenže staré miny byly podle námořnictva extrémně nestabilní, a proto to nebylo možné.

Podle šéfa Nabu Leifa Millera incident ukazuje, že „námořnictvo ignoruje zákon o ochraně přírody“ a jde o naprosté selhání. Výbuchy navíc přišly v době, která je důležitá pro rozmnožování sviňuch.

Odhaduje se, že v německých vodách se po dvou světových válkách nachází asi 1,6 miliónu tun konvenčních zbraní a 300 000 tun chemických zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám