Hlavní obsah

Německé kontroly na hranicích budou pokračovat, konec v nedohlednu

– Berlín • Aktualizováno

Německo podle ministra vnitra Thomase de Maizièra na neurčito prodlouží kontroly, jež zavedlo na hranicích kvůli uprchlické krizi. Původně měly skončit v polovině února, důvod pro jejich obnovení ale stále trvá, vysvětlil v rozhlasové stanici MDR de Maizière.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Němečtí policisté usměrňují dopravu na dálnici A93.

Článek

"Nyní nevidím okamžik, kdy by bylo možné kontroly ukončit," řekl de Maiziére a podotkl, že národní řešení nemůže být klíčem pro vyřešení uprchlické krize.

Je prý třeba zajistit ochranu vnějších hranic osmadvacítky, ve spolupráci s Tureckem omezit cesty uprchlíků přes Egejské moře a zlepšovat podmínky v krizových zemích, aby lidé neměli takovou motivaci vydat se do Evropy.

Migranty už se daří registrovat

Německý ministr vnitra také uvedl, že už se Německu daří registrovat na hranicích všechny běžence. "Také vracíme zpátky lidi, kteří nemají žádné platné doklady a nechtějí v Německu požádat o azyl," dodal de Maizière.

Podle něj je však nutné počet přicházejících uprchlíků dál výrazně snížit. "V lednu jich v průměru přichází výrazně méně, někdy i méně než 2000 denně. Pořád to ale ještě není dost, navíc se tady projevuje efekt zimy (kdy běženců přichází méně)," řekl de Maiziére.

Kontroly od září

Německá policie hlídá hranice od září, kdy se prudce zvýšil počet přicházejících běženců, dosud se počítalo s ukončením kontrol v polovině února.

Země, které jsou součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, mohou tyto kontroly obnovit ve výjimečných případech, kdy může být ohrožena jejich bezpečnost nebo veřejný pořádek.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle evropských smluv je možné kontroly zavést na 30 dní s možností prodlužování, zároveň je nutné informovat o tom ostatní země Evropské unie a Evropskou komisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám