Hlavní obsah

Německé Hesensko zakázalo na úřadech islámské burky

Právo, DPA, KOV
Frankfurt nad Mohanem

Zákaz nosit burku, islámský ženský oděv zahalující tvář, do práce ve veřejných službách a úřadech se rozhodlo vyhlásit německé Hesensko jako první mezi 16 spolkovými zeměmi. Krok přišel po oznámení jedné pracovnice městského úřadu ve Frankfurtu nad Mohanem, že bude do práce nosit burku.

Foto: Profimedia.cz

Žena v burce

Článek

„Zaměstnanci zemských veřejných služeb včetně úřadů musí dodržovat zásadu neutrality v náboženských otázkách, což není nošením burky zajištěno,“ zdůvodnil ve čtvrtek rozhodnutí zemský ministr vnitra Boris Rhein s tím, že „zahalení je především ve styku s občany nepřijatelné“.

Personální šéf Frankfurtu nad Mohanem Markus Frank zákaz uvítal, islámské společenství v Hesensku doporučilo ženě zdrženlivost. Podle něj „islám nošení burky nepřikazuje, k projevu náboženské orientace stačí šátek na hlavě“.

Dotyčná pracovnice po vyhlášení zákazu včera nepřišla do práce. Od radnice dostala čas na rozmyšlenou.

O zákazu burek na veřejnosti uvažují i další spolkové země. V Německu žije podle posledních odhadů na pět miliónů muslimů.

Z evropských zemí platí zákaz burky ve veřejných zařízeních ve Francii, zákaz schválil i belgický parlament, musí ho ale ještě projednat Senát. Stejný krok zvažují Španělsko a Nizozemsko.

Anketa

Je správné, že Hesensko zakázalo na úřadech burky?
Ano
96,7 %
Ne
3,3 %
Celkem hlasovalo 7644 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám