Hlavní obsah

Německá televize žaluje tureckou vládu kvůli zabavenému rozhovoru s ministrem

– Berlín

Německá televizní stanice Deutsche Welle zažalovala tureckou vládu. Požaduje po ní navrácení záznamu rozhovoru, který počátkem září její redaktor vedl s tureckým ministrem mládeže a tělovýchovy Akifem Cagatayem Kilicem. Záznam byl německému redaktorovi Michelu Friedmanovi po rozhovoru zkonfiskován, údajně proto, že pokládal podjaté otázky.

Foto: Profimedia.cz

Turecký ministr mládeže a tělovýchovy Akif Cagatay Kilic

Článek

„Taková událost nemá s vládou práva a demokracie nic společného. Využíváme právní možnosti a požádali jsme o promptní navrácení našeho videomateriálu,“ uvedl ředitel německé televize Peter Limbourg.

Vedení stanice vyzvalo tureckou vládu, aby respektovala svobodu médií a základních demokratických principů.

Německý redaktor natáčel rozhovor s tureckým ministrem na začátku září pro pořad Conflict Zone. Během něj mu položil řadu nepříjemných otázek týkajících se červencového pokusu o převrat v Turecku i následných zatýkání a propouštění z práce.

Ptal se také na svobodu tisku v Turecku. Nakonec se ministra dotázal, jaká je jeho reakce na několik kontroverzních výroků prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Kilic se ihned po rozhovoru odebral do vedlejší místnosti a k Friedmanovi přistoupil tiskový mluvčí a doporučil mu, aby pořízené video nešlo do vysílání. Když se Friedman ohradil, turecký personál mu záznam zabavil.

Turecký ministr pak v tiskovém prohlášení vysvětlil, že video bylo zabaveno proto, že německý redaktor „nebyl nestranný“.

Reklama

Výběr článků

Načítám