Hlavní obsah

Německá policie zatýkala kvůli chystanému útoku na letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Policie v Německu v úterý večer zadržela tři lidi, které podezřívá z přípravy teroristického útoku. Potvrdilo to spolkové státní zastupitelství, podle nějž patří všichni zatčení k teroristické islamistické organizaci. V úterý byly v souvislosti s terorismem zadrženy dvě podezřelé osoby také v Dánsku.

Článek

O zatčení informovala již brzy ráno německá stanice SWR s tím, že útoky měly být namířeny proti letišti ve Frankfurtu a proti americké letecké základně Ramstein a byly v pokročilém stavu příprav.

"Hrozilo bezprostřední nebezpečí," uvedl v televizi ARD ministr obrany Franz Josef Jung.

Americká základna se nachází na zapádě Německa a je důležitým tranzitním místem pro americké vojáky směřující na Střední Východ a do centrální Asie.

Americká vojenská základna Ramstein na západě Německa. Foto REUTERS/ Michael Dalder

Dva zadržení mají německé pasy, třetí je Pákistánec. Podle státního zastupitelství zatýkání provázely četné domovní prohlídky v několika spolkových státech. Média uvedla, že v jednom z bytů policisté nalezli větší množství výbušnin a že zatčení byli připraveni spáchat teroristický útok prakticky kdykoliv.

Dánsko zatklo dva údajné teroristy

Dánská policie v úterý zadržela v Kodani a okolí osm osob podezřelých z přípravy teroristického útoku, šest z nich ale krátce poté propustila.

Oba zadržení mladíci ve věku 21 let jsou podle úřadů militantní islamisté s kontaktem na vysokého činitele al-Kájdy. Zůstanou ve vazbě 27 dní, z nichž prvních 13 stráví v izolaci.

Kde a kdy měli údajní teroristé zaútočit policisté neuvedli. Řekli jen, že zadržení muži již zakoupili materiál k výrobě náloží.

Připravované atentáty mohou souviset s dánskou vojenskou přítomností v Iráku po boku USA, i když ji Kopenhagen ukončil na konci července. Země měla v Iráku od jara 2003 kolem 500 vojáků.

Podle komisaře EU je hrozba terorismu vysoká

Evropě stále hrozí teroristické útoky. Prohlásil to ve středu před evropskými poslanci ve Štrasburku eurokomisař pro spravedlnost a vnitro Franco Frattini.

"Hrozba nových teroristických útoků je nedále vysoká," řekl Frattini. Největší rizika podle něj hrozí Belgii, Británii, Itálii, Německu či Španělsku.

Zatčení obou podezřelých skupin v Německu a Dánsku označil komisař jako "fantastický výsledek pro Evropu". Komise podle něj bude v rámci preventivních opatření pracovat na plánech na zavedení podobného systému vedení záznamů o cestujících v letecké dopravě, jaký si vyvinuly USA, či na databázi ztracených či ukradených výbušnin.

Frattiniho varování přicházi shodou okolností v den, kdy se čeká, že Evropský parlament vyzve komisi ke zmírnění opatření omezujících lidem množství tekutin, které si mohou bát na paluby letadel. Tato pravidla byla zavedena loni kvůli teroristické hrozbě útoků v letecké dopravě, vedla však i k zabavování věcí cestujících na letištích a dalším zmatkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám