Hlavní obsah

Německá policie zasahovala v bytě 27letého muže, měla obavy z chystaného atentátu

Berlín
Aktualizováno

Policie v Německu zadržela 27letého muže kvůli podezření, že připravoval útok na festival v braniborském městě Eisenhüttenstadt. Server listu Berliner Morgenpost původně napsal, že se u něho doma našla podomácku vyrobená bomba, do níž byly přidány hřebíky. Policie však následně oznámila, že se v bytě našla jen drobná pyrotechnika.

Foto: ČTK/AP

Policejní pyrotechnik u bytu podezřelého v Eisenhüttenstadtu

Článek

Speciální policejní jednotka na mladého muže udeřila v jeho bytě ve středu odpoledne. Podle zmíněného deníku se nejedná o uprchlíka, nýbrž o německého občana žijícího v Eisenhüttenstadtu.

Zatím není veřejně známo, jak se mu policie dostala na stopu. Jeho byt ale prohledala a nic závažného nenašla vyjma „menšího množství pyrotechniky”, i když policejní mluvčí podle serveru Focus uvedl, že existují důkazy o porušení zákona o výbušninách.

Podle původní zprávy listu Berliner Morgenpost se u něj měly najít i materiály vztahující se k Islámskému státu.

Braniborský policejní prezident později v rozhovoru pro deník Bild uvedl, že se u muže našlo sedm plakátů se symboly IS a že na internetu zveřejňoval napodobeninu kalašnikova a arabské nápisy.

Foto: ČTK/AP

Pyrotechnik přichází k bytu podezřelého muže.

Foto: ČTK/AP

Policie před domem podezřelého

Zadržení potvrdil už dříve braniborský premiér Dietmar Woidke. Hovořil dokonce o zatčení a rovněž tvrdil, že plánovaný útok by mohl mít islamistické pozadí.

Třicetitisícové město Eisenhüttenstadt na hranici s Polskem, kde je také ústřední přijímací středisko pro uprchlíky, pořádá svůj festival od 26. do 28. srpna.

Ve stínu série útoků

Německo se minulý měsíc stalo dějištěm hned čtyř útoků v jediném týdnu. Nejprve ve vlaku u Würzburgu útočil sekyrou afghánský žadatel o azyl a zranil čtyři lidi. [celá zpráva]

Pak v Mnichově psychicky nevyrovnaný mladík zastřelil devět lidí. O dva dny později se v bavorském Ansbachu odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. [celá zpráva]

Následoval útok syrského žadatele, který v Reutlingenu zavraždil těhotnou ženu a dalších pět lidí zranil. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám