Hlavní obsah

Německá policie selhala, atentátu v Berlíně šlo zabránit

– Berlín

Loňskému teroristickému útoku na vánoční trh v německém hlavním městě, který spáchal Tunisan Anis Amri, se dalo zabránit. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou ve čtvrtek v Berlíně představil zvláštní vyšetřovatel. Berlínští kriminalisté i policejní sbory dvou spolkových zemí se podle něj dopustili řady zásadních chyb.

Foto: Reuters

Anis Amri

Článek

Podle bývalého státního zástupce Bruna Josta, kterého vyšetřováním chyb, jež vedly k atentátu, pověřila berlínská radnice, selhala berlínská kriminální policie i policejní sbory spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. Problémem je podle Josta i špatná spolupráce mezi jednotlivými úřady po celém Německu.

Úřady věděly, že Amri byl nebezpečný radikál. Vzhledem k tomu, že obchodoval s drogami a měl zfalšované osobní dokumenty, ho mohly úřady po zadržení v jižním Německu 30. července loňského roku až několik měsíců držet ve vazbě a možná i deportovat, uvedl Jost. [celá zpráva]

Policisté z Friedrichshafenu u Bodamského jezera ale Amriho řádně nevyslechli. Podle Josta v tom okamžiku udělali „špatně téměř vše, co špatně udělat mohli”.

Zaměřili se totiž jen na falešné dokumenty. O tom, že je vedený jako nebezpečný islamista, ale nic nevěděli. Během dvoudenní vazby ve Friedrichshafenu se navíc místní policii nepřihlásil nikdo z kolegů, kteří věděli o Amriho případu podrobnosti.

Andreas Geisel, který je na berlínské radnici zodpovědný za otázky vnitra, ve čtvrtek dodal, že zpráva poslouží ke zlepšení situace, aby se Německo vyhnulo případnému dalšímu atentátu. Vyzval také k vytvoření parlamentní vyšetřovací komise k teroristickému útoku. Chyby úřadů, které vedly k tomu, že Amri mohl spáchat atentát, jsou totiž podle něj systémové a celoněmecké.

Dalším problémem bylo, že se Amriho nepodařilo včas deportovat, protože ho Tunisko odmítalo. [celá zpráva]

Tunisan Anis Amri loni 19. prosince najel uneseným kamiónem na vánoční trh v centru západního Berlína. Zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Sedm desítek lidí utrpělo při atentátu zranění. [celá zpráva]

Amrimu se následně podařilo prchnout přes západní Evropu na sever Itálie, kde ho nedaleko Milána zastřelili policisté při rutinní kontrole. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám