Hlavní obsah

Německá policie přelstila odpůrce migrace, poslala je protestovat do jiné vesnice

Berlín

Němečtí strážci zákona převezli účastníky demonstrace proti uprchlíkům, kteří se v noci na pondělí v saském městě Meerane pokoušeli zablokovat přepravu asi 700 běženců. Okolo dvou stovek odpůrců migrace poslala policie pod záminkou změny trasy protestovat do sousední vesnice.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie k usnadnění převozu podle německého deníku Bild rozhlásila, že vlak s uprchlíky nakonec míří do nedalekého Glauchau. Aby svému tvrzení dodala váhu, stáhla od nádraží všechny své vozy. Když se demonstranti vydali do sousední obce, využili policisté vyklizených ulic a průjezdnou trasu uzavřeli, čímž demonstrantům znemožnili návrat.

Popisovanou lstí strážci zákona reagovali na předchozí střety s demonstranty, při nichž byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních sborů a tři výtržníci skončili v poutech.

Hospodářství se bez migrantů neobejde

Němečtí prognostici mezitím zveřejnili analýzu, podle níž se stárnoucí německá populace bez mladé pracovní síly uprchlíků neobejde.

"Zoufale potřebujeme přistěhovalce, a to po mnoho let. Ti ale mohou německé demografické problémy a nedostatek odborné pracovní síly jen zmírnit, ne zvrátit," řekl německému deníku Die Welt Michael Böhmer, hlavní ekonom společnosti Prognos, která analýzu vypracovala.

Růst do roku 2040 

Až do roku 2040 očekává Prognos stálý hospodářský růst Německa v průměru 1,3 procenta ročně. To je výrazně méně než průměr zbytku eurozóny, který roste ročně o 1,8 procenta.

Podle Böhmera na tom budou lépe ty země, které mají vyšší porodnost. Což je například Francie.

Do práce budou muset i důchodci

Hospodářský růst Německa bude podle odborníků možné udržet jen za cenu obrovského vypětí. Země bude muset najít další zdroje pracovní síly, a to nejen mezi přistěhovalci, ale i přímo v Německu mezi ženami a seniory.

V případě žen prý trend z částečného pracovního úvazku zcela jasně přejde na plný úvazek, takže se pro ně stane pravidlem 30hodinový pracovní týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám