Hlavní obsah

Němci odstranili z ambasád tváře velvyslanců z éry před rokem 1951

– Berlín
Právo, DPA, KOV

Německé ministerstvo zahraničí stahuje ze svých ambasád z galerií podobizny těch velvyslanců, kteří byli v této funkci již před rokem 1951. Informoval o tom server SpiegelOnline s tím, úřad řízený ministrem Quido Westerwellem (FDP) připustí některé výjimky – pokud některý velvyslanec byl ve funkci až po roce 1951, ale má „nacistickou minulost“, musí být portrét opatřen dodatečnou informací.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle

Článek

Ministrovo rozhodnutí je podle serveru reakcí na historickou studii, kterou zadal vypracovat exšéf diplomacie za Zelené Joschka Fischer v roce 2003, když se v interním věstníku ministerstva objevil nekrolog o diplomatovi Franzi Krapfovi, členu NSDAP a spolupracovníku SS.

Podle studie se ministerstvo za Hitlera mnohem více zapojilo do pronásledování odpůrců nacismu a také do chodu mašinérie kolem vraždění Židů, než se dosud uvádělo. „Bylo zločineckou organizací,“ shrnul jeden z autorů studie, historik Eckart Conze. [celá zpráva]

K vydání knihy Úřad a minulost. Němečtí diplomaté za třetí říše a ve Spolkové republice o 900 stranách  se nyní vyjádřil Fischer a další exšéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Oba připomněli, že proti Fischerovi se tehdy postavili „staří diplomaté“, kteří prý odmítli „přehrabování v minulosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám