Hlavní obsah

Nekontrolovaná migrace může společnost poznamenat, varoval arcibiskup Duka

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka v úterý na bratislavské konferenci o náboženství a migraci varoval, že nekontrolovaná migrace může mít negativní dopad na společnost, jak už se to opakovaně ukázalo v dějinách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

„Při nepřipravené a neperspektivní migraci může dojít k dezintegraci celé společnosti. Zkušenosti a současný stav imigrace v zemích západní Evropy jsou jistým varováním. To není problém posledních pěti let, to je problém několika desetiletí,” řekl Duka.

Podle pražského arcibiskupa je v této souvislosti varováním vývoj v západoevropských zemích.

„Zkušenosti a současný stav imigrace v zemích západní Evropy jsou jistým varováním. To není problém posledních pěti let, to je problém několika desetiletí,“ konstatoval předseda České biskupské konference.

Migraci je třeba regulovat

Duka se vyslovil pro regulaci migrace. „Jediným způsobem, jak dosáhnout důstojného života v zemích, ve kterých není možné žít život odpovídající lidské důstojnosti, kde není zabezpečena svoboda, je řešení pomocí regulace migrace, kde nejenom přihlížíme k dobru postižených, ale také nutně chráníme obyvatelstvo hostitelských zemí. Neregulovaná migrace v celé historii lidstva vždy přinášela násilí, války, ekonomický a kulturně společenský propad,“ řekl.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský nepřímo spojil muslimské komunity s násilnými činy.

„V posledních letech jsme byli v Evropě svědky nejednou i brutálních teroristických útoků, jejichž aktéři se hlásili k islámu. Tato fakta logicky mohou vyústit v závěr, že čím větší muslimská komunita, tím více se zvyšuje pravděpodobnost násilných činů," řekl Zvolenský.

„Příchod tisícovek migrantů z muslimského světa může zásadně změnit naši civilizaci a my toto setkání v průběhu desetiletí zejména z demografických a kulturních důvodů nemusíme ustát,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám