Hlavní obsah

Několik lidí z protestu Gorila se dostalo do parlamentu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Zhruba třicet účastníků protestu Gorila se ve středu v Bratislavě dostalo na zasedání slovenského parlamentu. Dalších padesát demonstrantů se je pokusilo následovat, ale zabránila jim v tom policie, která před budovou parlamentu postavila zátarasy.

Účastníci protestu Gorila se drali do parlamentuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Kapacita míst určených pro hosty byla vyčerpaná,“ vysvětlil bratislavský policejní mluvčí František Peczár. Demonstrující pro toto vysvětlení neměli pochopení a pokusili se dostat přes zátarasy. Zasáhla proti nim speciální jednotka policie a čtyři lidi předvedla. Demonstrující reagovali skandováním hesel „Policejní stát“ či „Dost bylo goril“.

Jeden z organizátorů protestu Peter Pčolinský Právu řekl, že policie nechtěla pouštět další lidi do parlamentu, ani když se místa pro hosty uvolnila. „Policisté se vymlouvají na kancelář parlamentu a oni zase obráceně,“ dodal.

Cílem demonstrujících bylo, aby si poslanci zrušili trestněprávní imunitu. Na poslední schůzi před březnovými volbami však poslanci tento bod na programu neměli.

Slováci už několik týdnů protestují proti korupci v politice. Reagují tak na zveřejnění spisu Gorila, který opisuje spolupráce finanční skupiny Penta a politiků v letech 2005 a 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku před volbami vyšetřují Gorilu

Speciální tým slovenské generální prokuratury se bude zabývat případem dokumentu tajné služby s názvem Gorila, který unikl do médií. Gorila poukazuje na...

Výběr článků

Načítám