Hlavní obsah

Největší obchodní společností v Itálii je mafie

Novinky, rei
Řím

Dávno pryč jsou časy, kdy italská mafie operovala jen na ospalém a slunném jihu. Dnes její skupiny působí po celé zemi, a to v nejrůznějších odvětvích. Jejich roční obrat prý činí 140 miliard eur (více než 3,6 biliónu korun) a s nadsázkou se tedy dá říct, že mafie je největší italskou obchodní společností. Nejnovější odhad jejích příjmů tento týden zveřejnilo sdružení italských zaměstnavatelů Confesercenti.

Foto: Profimedia.cz

Mafie infiltrovala i veřejné služby.

Článek

Mafie obratně těží ze současné finanční krize a levně nakupuje firmy, obchody, restaurace a další majetek. Také se na rozdíl od bank nezdráhá půjčovat, ovšemže za vysoký úrok. Ten podle odhadu jen v předloňském roce položil 1 800 firem, což mělo pro tisíce lidí za následek ztrátu zaměstnání.

Nezranitelnější jsou drobnější podnikatelé, kterých do osidel mafie v roce 2010 padlo okolo 200 000. Ty váhavější a méně poddajné mafie vydírá. Každou minutu je v Itálii proveden v této souvislosti trestný čin.

Mafie své aktivity rozšířila z jihu i na bohatý sever včetně centra obchodu Milána, přičemž jí pomáhají někteří politici. Šéfové Cosa Nostry, Camorry, 'Ndranghety a dalších skupin se orientují na nová odvětví jako logistika, nakládání s odpady, doprava či zdravotnictví. Obzvláště lukrativní ovšem zůstává herní průmysl, který je třetím největším v zemi.

Zmíněné sdružení zaměstnavatelů se domnívá, že mafie disponuje hotovostními rezervami ve výši 65 miliard eur (téměř 1,7 biliónu korun). „Registrovaná společnost Mafie je největší italskou bankou,“ uvádí se ve zprávě nazvané: Jak se kriminalita zmocnila obchodu. Roční příjem mafie činí asi 100 miliard eur (bezmála 2,6 biliónu korun), což je zhruba sedm procent HDP země.

Jen pro porovnání: veřejný dluh Itálie dosahuje výše 1,9 biliónu eur (49 biliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Boss mafie se skrýval v bunkru

Italská policie dopadla bosse neapolské mafie Michele Zagariu (53), po němž pátrala 16 let. Objevila ho v bunkru v jeho rodném městě Casapesenna u Neapole....

Výběr článků

Načítám