Hlavní obsah

Největší německý poválečný vrah vyfasoval za smrt 85 lidí doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldenburg
Aktualizováno

Soud v německém Oldenburgu poslal ve čtvrtek bývalého německého ošetřovatele Nielse Högela za vraždu 85 lidí na doživotí do vězení, napsala agentura DPA. Dvaačtyřicetiletý muž je označován za největšího sériového vraha v dějinách Německa. Své oběti zabíjel v letech 2000 až 2005 na klinikách v severoněmeckých městech Oldenburg a Delmenhorst.

Foto: Hauke-Christian Dittrich, ČTK/AP

Bývalý ošetřovatel Niels Högel

Článek

Ošetřovatel podával pacientům léky na srdce, a dostával je tak do stavu, kdy potřebovali oživit a on mohl předvést své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Státní zástupkyně Daniela Schierecková-Bohlmannová uvedla, že muž zákeřně a z nízkých pohnutek využil bezbrannosti pacientů, kteří naopak potřebovali zvláštní péči.

Na svědomí může mít životy téměř stovky lidí. Mnohé případy se podle ní Högelovi nepodařilo prokázat.

Indicie byly

Na jeho činy se navzdory řadě indicií přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester v Delmenhorstu viděla, jak pacientovi podává lék, který nebyl předepsán. Ani tehdy ale vedení nemocnice neinformovalo okamžitě policii, a Högel tak před zatčením připravil o život ještě jednoho pacienta.

Právě obrovská pochybení obou nemocnic umožnila Högelovi zabíjet. Už v Oldenburgu přitom měli jeho kolegové k dispozici statistiku, z níž vyplývalo, že při jeho službách umírá nezvykle vysoký počet pacientů. Přes vážné podezření ale nemocnice neinformovala policii, a naopak ošetřovatele doporučila dalšímu zaměstnavateli.

Ještě před tímto procesem byl Högel odsouzen k doživotí za několik jiných vražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám