Hlavní obsah

Neděláme nic špatného, jde o motorky, tvrdí člen slovenské pobočky Nočních vlků

Právo, ivi

Slovenský ortodoxní motorkář a podnikatel Jozef Hambálek tvrdí, že pobočka ruského klubu Noční vlci v obci Dolná Krupá u Trnavy nemá nic společného s ideologií a souvisí výhradně s motorkářstvím. „Ať přijede do mojí firmy jakýkoli klub, tak mu pomohu. To není o Nočních vlcích,“ řekl Hambálek televizi Joj, která se exkluzivně dostala do přísně stráženého areálu.

Foto: Pravda/skhamba.tumblr.com

Pohled z dronu na základnu Noční vlků v obci Dolná Krupá na Slovensku

Článek

Podle televize Joj je areál, jehož majitelem je Hambálek, rozdělený na několik částí. V jedné se nachází dopravní muzeum. „Je to moje 25letá historie. Pětadvacet let dělám veterány,“ říká podnikatel. V další části je prostor motorkářského klubu Noční vlci, jehož členem je i Hambálek.

„Členem slovenského klubu Noční vlci nejsou žádní Rusové. Je nás sedm Slováků,“ tvrdí. Odmítá, že by tím propagovali ruský režim. Zároveň přiznává, že se osobně setkal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a je na to hrdý. Každoročně se také účastní jízdy ruských Nočních vlků po Evropě.

Bezpečnostní expert Jaroslav Naď považuje za nevhodné, že na Slovensku existuje pobočka ruského motorkářského klubu, jehož členové jsou na sankčním seznamu Spojených států a Evropské unie. „Je velmi vážný bezpečnostní moment, který může ohrožovat renomé Slovenska v zahraničí a může ohrožovat bezpečnostní zájmy Slovenské republiky,“ upozorňuje Naď.

„Neděláme nic špatného. Nespáchali jsme žádný trestní čin ani přestupek. Domnívám se, že je to demokratická země. Pokud to není demokratická země, tak se ke Slovensku přestanu hlásit,“ reaguje Hambálek.

Tanky a transportéry

Ve slovenských médiích se v uplynulých dnech objevily také informace, že v areálu jsou odstaveny tanky a obrněné transportéry a uskutečnil se tam výcvik polovojenské organizace Slovenští branci. Ministr obrany Peter Gajdoš podal podnět na generální prokuraturu k prozkoumání zákonnosti této polovojenské organizace.

Ministr rovněž odvolal ředitele Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviče, který zmíněnou techniku zapůjčil. Vozidla jsou pojízdná, ale nejsou střelbyschopná. Policie po kontrole objektu nepotvrdila medializované informace, že se v areálu nachází i střelnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám