Hlavní obsah

Nečas se sešel s Cameronem, oba odmítají pakt rozpočtové kázně

– Londýn

Český premiér Petr Nečas a jeho britský protějšek David Cameron ve čtvrtek v Londýně jednali před summitem EU. Obě země jako jediné odmítají pakt rozpočtové kázně a na schůzce v Bruselu ho nemíní podepsat. Chtějí ale prosazovat rozvoj jednotného trhu EU.

Foto: ČTK

David Cameron a Petr Nečas jeli z Londýna do Bruselu vlakem

Článek

"Petr je velmi dobrý kolega a velmi dobrý přítel," řekl na začátku jednání v sídle britského předsedy vlády v Downing Street 10 před novináři o českém premiérovi Cameron. Zdůraznil, že na bruselském summitu budou oba naléhat na dotvoření jednotného trhu, digitálního jednotného trhu i společného trhu energií či služeb, které by měly podpořit evropský růst.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Petr Nečas (vpravo) se 1. března v Londýně sešel s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Nečas připomněl, že obě země mají velmi blízké postoje k řadě evropských otázek, jako je například konkurenceschopnost. Současné problémy eurozóny podle něj nyní zastiňují všechno ostatní.

Dokončení jednotného trhu

Pro ČR a Británii je důležité, aby se EU výrazně posunula v otázce dokončení volného trhu. Kvůli tomu se také obě země připojily k dopisu 12 států, které po tom hlasitě volají. "My dlouhodobě... chceme prosadit, aby se silněji začala prosazovat otázka dokončení jednotného trhu. Tam je obrovský ekonomický potenciál pro růst," řekl Nečas (ODS) k nadcházejícímu summitu.

Právě otázka podpory hospodářského růstu, zlepšení situace na trhu práce a řešení dalších dopadů dluhové krize budou totiž patřit k hlavním tématům vrcholné unijní schůzky, která začne ve čtvrtek navečer.

Nečas stále odmítá podepsat pakt rozpočtové kázně. Nic na tom nemění ani tlak koaliční TOP 09 a opoziční ČSSD. Nečas ještě před schůzkou s Cameronem řekl, že britský premiér českou pozici ohledně paktu dobře zná. "On přesně ví, jaký je vývoj v této věci v ČR," podotkl v Londýně.

Nečas odmítá, že by ČR byla v EU kvůli odmítnutí připojit se k paktu v izolaci, "jak se primitivně a nepříliš inteligentně usuzovalo z jednoho podpisu nebo nepodpisu". Že tomu tak není, ukazuje podle Nečase i zmiňovaný společný dopis premiérů 12 zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám