Hlavní obsah

Návrhy nepřejmenovat Komsomolsk a Dněpropetrovsk neprošly

Kyjev

Kvůli přejmenovávání měst na Ukrajině v rámci dekomunizace se ve středu strhly tvrdé hádky v ukrajinském parlamentu. Návrh vrátit původní názvy - Dněpropetrovsk a Komsomolsk, ale neprošel. U prvního města bylo pro jen 18 zákonodárců, u druhého 20, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Dněpropetrovsk se nově jmenuje Dnipr

Článek

Po schválení zákona o „dekomunizaci” bylo na Ukrajině v květnu rozhodnuto o přejmenování šesti velkých měst, téměř 300 menších obcí a devíti okresů, které nesly názvy někdejších bolševických vůdců nebo sovětských funkcionářů. Strženy byly desítky soch a památníků.

Konflikt v parlamentu vyvolalo přejmenování milionového východoukrajinského města Dněpropetrovska, které nese od 19. května nový název Dnipro (Dněpr).

Důvodem pro přejmenování bylo, že jméno město dostalo podle Grigorije Petrovského, který se prý podílel na vyvolání hladomoru na Ukrajině. Přesto je 90 procent obyvatel proti novému názvu, uvedla Ukrajinska pravda.

Téměř všichni obyvatelé proti

Spor se ale vyhrotil zejména kolem nového názvu padesátitisícového Komsomolska. Město založené v 70. letech minulého století a pojmenované na počest tehdejší sovětské mládežnické organizace - komsomolu, dostal název Horišni Plavni (Horní blata).

Podle tamního starosty Dmytra Bykova se nelíbí 98 procentům obyvatel. Tvrdí, že název není autentický, přestože ves toho jména podle historiků kdysi na místě existovala.

Bykov zmínil, že oblast byla místem sovětských staveb mládeže. Ve městě podle starosty žije 16 000 lidí, kteří Komsomolsk vlastníma rukama budovali. „Jak se jim mám podívat do očí?” řekl novinářům. Radnice chce změnu názvu zažalovat.

Šéf sněmovny Andrij Parubij při rozpravě oznámil, že mu řada lidí vyhrožovala, pokud nové názvy nezruší. „Nátlak je nesmyslný. Rozhodli jsme se vrátit Ukrajině ukrajinskou tvář a dnes jsme to udělali,” prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám