Hlavní obsah

Navalnyj svolal v Rusku protesty, policie ho zadržela už u domu a pak stovky dalších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj svolal na pondělí protivládní demonstrace. Poté, co přesunul dějiště protestu v Moskvě z okraje metropole do jejího centra, úřady ji zakázaly a samotného Navalného zadržely ještě před akcí u jeho bydliště. Na Twitteru to oznámila jeho manželka. Policie podle agentury AFP zadržela stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Moskvě zatkla přes sto demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Úřady podle agenturních zpráv Navalného předem varovaly. Prokuratura oznámila, že policie skoncuje s „provokacemi a masovými nepokoji“.

Navalnyj svolal protest nejen v Moskvě, ale i v ulicích 200 dalších měst – některé povolené, jiné bez povolení. V hlavním městě se měl protest odehrát na jeho okraji, jenomže mu neumožnili postavit zvukovou aparaturu. Navalnyj proto přesunul demonstraci do centra. Ačkoliv uvedl, že bude pokojná, zasáhla policie a Navalného zadržela u jeho domu.

Foto: ČTK/AP

Policisté odvážejí zadrženého Alexeje Navalného od jeho domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: I v Petrohradu bylo zadrženo kolem stovky demonstrantůVideo: Reuters

Prokuratura uvedla, že taková demonstrace by byla porušením zákona, navíc je prý v místě už naplánovaná slavnost k pondělnímu svátečnímu Dni Ruska. Šéf bezpečnostního odboru radnice Vladimir Černikov agentuře Interfax řekl, že policie je připravena na jakoukoliv eventualitu a bezpochyby zajistí pořádek.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace v Petrohradu

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Policejní zásah na demonstraci v Moskvě

Policie zasahovala při demonstraci v Chabarovsku, Petrohradě, Vladivostoku, Kazani či Novosibirsku. Podle agentury AFP byly zadrženy stovky lidí. Policie potvrdila, že jen v Petrohradu zadržela na 500 lidí.

Mezi zatčenými se ocitl například známý opoziční politik Ilja Jašin, který býval spolupracovníkem zavražděného opozičního předáka Borise Němcova. Jak uvedla ČTK, na Tverské ulici v centru Moskvy pak zatkli i koordinátorku opozičního hnutí Otevřené Rusko Mariju Baronovovou.

Nejvážnější Putinův soupeř

Jak upozornila ČTK, Navalnyj je vnímán jako nejvážnější domácí soupeř ruského prezidenta Vladimira Putina. O křeslo v Kremlu se hodlá nadále ucházet, přestože ruská justice ho z voleb fakticky vyřadila tím, že zamítla jeho odvolání proti podmínečnému odsouzení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám