Hlavní obsah

NATO: Ruské nálety v Sýrii torpédují snahu o mír

Amsterodam
Aktualizováno

Ruské letecké útoky podle šéfa NATO Jense Stoltenberga podkopávají snahy dojednat příměří v Sýrii. Prohlásil také, že brání snaze najít jiné než vojenské řešení téměř pět let trvajícího konfliktu. Syrská armáda a ruské letectvo v posledních hodinách intenzivně útočí u jihosyrského Dará a Halabu (Aleppa) na severu země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové útočí na vládní jednotky u HalabuVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme svědky intenzivních ruských náletů, které jsou cíleny hlavně na opoziční skupiny v Sýrii a podkopávají snahy o politické řešení konfliktu,“ řekl podle agentury AFP Stoltenberg po příletu do Amsterdamu, kde bude o situaci v Sýrii jednat s ministry obrany Evropské unie.

Stoltenberg zmínil i napjaté turecko-ruské vztahy, k jejichž zhoršení přispělo sestřelení ruského stíhacího bombardéru. Podle Šéfa NATO spory mohou ovlivnit vztah celé Aliance s Ruskem.

„Zvýšená ruská přítomnost a letecká aktivita v Sýrii také způsobují zvýšené napětí a narušení vzdušného prostoru Turecka. To přináší riziko. Je to také samozřejmě výzva pro NATO,” dodal Stoltenberg.

Foto: Profimedia.cz

Nápis Rusko nás zabíjí na troskách domu ve městě Talbísa v centrální Sýrii

Postup u Dará a boje u Halabu

Syrská armáda pokračuje v ofenzívě proti povstalcům na několika frontách. Dobyla s pomocí ruského letectva a spojeneckého libanonského Hizballáhu vesnici Atmán ležící dva kilometry od jihosyrského města Dará. Atmán byl dosud v rukou opozice.

Podle syrské organizace SOHR, která situaci monitoruje z Británie, podniklo ruské letectvo v minulých 48 hodinách 80 náletů. Syrská armáda chce dobýt okolí Dará, tedy oblast, kde v roce 2011 začaly protesty proti Damašku. Podle SOHR armáda už v lednu obsadila povstalecké město Šajch Maskín severně od Atmánu. Aby získala kontrolu nad celou oblastí v jižním cípu Sýrie, zbývá jí obsadit ještě dvě vesnice.

V minulých dnech se syrské armádě podařilo ovládnout také strategicky významné lokality u Halabu.

Mírová jednání v Ženevě tento týden zkrachovala právě poté, co vládní jednotky zahájily ofenzívu u Halabu, který se snaží obklíčit. [celá zpráva]

Kvůli bojům utekly od Halabu desetitisíce uprchlíků. Hromadí se u hraničního přechodu Kilis, ale Turecko jim nedovolilo hranici překročit.

Ruská kritika syrské opozice

Ruský velvyslanec při OSN v Ženevě Alexej Borodavkin v pátek prohlásil, že delegace syrské opozice, kvůli jejímž výhradám byly ženevské rozhovory přerušeny, by měla výsledky ofenzívy kolem Halabu uvítat.

„Proč by si měla stěžovat, když se bojuje proti Frontě an-Nusra a dalším extremistickým skupinám? OSN An-Nusru považuje za teroristickou organizaci, je to odnož Al-Káidy. Opozice by se měla radovat, že teroristé prohrávají. Místo toho je zklamaná a vypoví rozhovory.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ještě během pátku by se měla sejít Rada bezpečnosti OSN, aby projednala další kroky.

Do situace se vložil i americký ministr zahraničí John Kerry, když ve čtvrtek v podle svých slov jadrném telefonátu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem vyzval Moskvu, aby nálety na pozice syrské opozice okamžitě zastavila.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Již téměř pět let trvající válka v Sýrii připravila o život čtvrt miliónu lidí, vzala domov polovině populace. Stala se zároveň jednou z hlavních příčin nejhorší uprchlické krize v Evropě od konce druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám