Hlavní obsah

NATO bude na přání Maďarska jednat o přehodnocení vztahu k Ukrajině

– Kyjev

Maďarsko oficiálně navrhlo Severoatlantické alianci, aby přehodnotilo programy pomoci Ukrajině, upozornil v pátek list Ukrajinska pravda. V alianční centrále deníku potvrdili, že žádost maďarské vlády obdržel generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Budapešť se snaží blokovat ukrajinské snahy o sblížení s NATO a Evropskou unií v odvetě za přijetí jazykového zákona, který omezuje práva maďarské menšiny na Ukrajině. NATO o návrhu bude jednat v pondělí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Maďarskou žádostí o přehodnocení vztahů aliance s Kyjevem se má 28. května zabývat komise Ukrajina - NATO, uvedl v pátek ukrajinský velvyslanec při NATO Vadym Prystajko. „V pondělí se sejde komise na úrovni velvyslanců, tedy bude zasedat Severoatlantická rada s Ukrajinou. Budu zastupovat Ukrajinu, zástupce Maďarska tam taky bude,” řekl diplomat a dodal, že bude mít možnost vysvětlit všem členům NATO maďarská obvinění.

Budapešť podle ukrajinských médií obviňuje Ukrajinu, že „pokusy o reformy selhaly” a že „stát zeslábl do té míry, že není schopen plnit své základní povinnosti, včetně zajištění právního státu a efektivního ekonomického, sociálního a politického vedení”.

Výhrady nejen od Maďarů

NATO by podle Maďarů mělo přizpůsobit svou politiku v zájmu zachování stability v regionu na své východní hranici. Hlavním důvodem maďarských výhrad je ale nově přijatý jazykový zákon pro školy. Podle něj se v rodném jazyce bude vyučovat jen v prvních čtyřech třídách, pak už se budou děti učit v ukrajinštině.

To vyvolalo nejen protesty Ruska, ale také Maďarska, Rumunska, Moldavska a Polska. Vláda kvůli tomu odložila uplatnění zákona na rok 2023. Původně měl platit od roku 2020.

Podle Ukrajinské pravdy to vypadá jako vydírání: „Budapešť je ochotna stáhnout svá obvinění, pokud Ukrajina nebude uplatňovat školský zákon v případě národnostních menšin z členských států NATO, tedy maďarské menšiny v Zakarpatsku.“

Podle deníku se v centrále aliance sice zdrželi vyjádření k maďarské žádosti, přijaté na zasedání nové vlády Viktora Orbána, nicméně dali najevo, že podpora Ukrajině bude pokračovat.

Blokování schůzek

Maďarsko kvůli sporu s Ukrajinou o práva maďarské menšiny minulý měsíc zablokovalo schůzku ministrů zahraničí členských zemí NATO s jejich ukrajinským kolegou. Jednání NATO - Ukrajina se podle Stoltenberga daří svolat na diplomatické úrovni, schůzky ministrů ale Maďaři už od loňského podzimu blokují. [celá zpráva]

Maďarsko také varovalo, že bude blokovat přístupová jednání Ukrajiny do mezinárodních institucí, nezmění-li Kyjev svůj přístup k národnostním menšinám. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám