Hlavní obsah

Natascha po návratu z kobky odmítá mluvit s rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Mladá Rakušanka, která tento týden unikla po osmi letech svému vězniteli ze zajetí ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu, má velmi narušenou psychiku: odmítá komunikovat s rodiči a přeje si zůstat o samotě. Nyní žije pod dohledem policie na tajném místě ve Vídni.

Článek

Osmnáctiletá Natascha Kampuschová, která při výšce 160 centimetrů váží pouhých 42 kilogramů, má narušenou psychiku. Podle rakouských médií odmítá komunikovat se svou matkou a policie se rozhodla dát jít čas na to, aby se přizpůsobila nové situaci. "Chce být chráněna," řekla deníku Die Presse Nataschina matka Brigitta Sirnyová. Dcera ji prý nechce vidět od prvního setkání po středečním útěku ze sklepení, ve kterém byla vězněna od března 1998. [celý článek]

"Pro ni je to lepší. Vůbec nevíme, co máme dělat, proto jsme ji předali do rukou profesionálů," říká žena, která je s Nataschiným otcem rozvedená. "Sama říkala, že chce zůstat o samotě," potvrdil policista Gerhard Lang. Podle něj by teď nebylo dobré, aby byla s rodiči dnem i nocí, je prý s nimi nicméně v určitém kontaktu. "Nachází se na bezpečném místě, kde se jí dostává psychologické péče, a je tam dobrovolně," potvrdil.

Kromě osob pověřených jejím případem neví nikdo, dokonce ani její matka, kde se dívka nachází - starají se o ni psychologové a jeden policejní specialista. Všechna setkání s rodinou a vyšetřovateli se odehrála na policejní stanici.

Osm let jedla studená jídla

Natascha se bude muset dát do pořádku i po fyzické stránce. "V podstatně jedla celou dobu jen studená jídla, jako chleba a uzeniny, a téměř žádné ovoce a zeleninu," citoval Kurier její matku. Únosce dívky, který po jejím útěku spáchal sebevraždu, připravoval místo, kde Nataschu uvěznil, zjevně několik měsíců předem.

Policie přitom podle Langa nepředpokládá, že by měl komplice. Kobka bez oken byla zařízená nábytkem, vybavená přívodem pitné vody i odvětráváním a zabezpečená 150kilogramovými dveřmi. Přívod elektřiny k osvětlení, rozhlas i televize byly ovládány zvenku, napsal Kurier.

Podle něj Natascha velmi plakala, když se dozvěděla o smrti svého únosce - zřejmě ji tedy postihl takzvaný stockholmský syndrom, což je stav, kdy po dlouhodobém zajetí vznikne ze strany oběti k pachateli zvláštní emocionální vazba a oběť straní únosci. Rakouský tisk rovněž spekuluje o tom, že Natascha mohla mít se svým věznitelem i sexuální styky bez jakéhokoli donucení, policie ale tuto informaci nechtěla potvrdit. Dívka si přitom během svého věznění psala deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Testy DNA potvrdily totožnost unesené Nataschy

Výsledky testů DNA jednoznačně potvrdily identitu dívky, kterou její věznitel držel osm let v zajetí ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. Testy potvrdily,...

Výběr článků

Načítám