Hlavní obsah

Napětí na Ukrajině: prezident se pokusil ovládnout vnitro

KYJEV

Napětí na Ukrajině se v pátek opět vystupňovalo, když prezident Viktor Juščenko prohlásil, že převádí jednotky ministerstva vnitra pod svou kontrolu. Krok zdůvodnil snahou zabránit zneužití těchto jednotek některými politickými silami. Ministerstvo vnitra rozkaz o převedení jednotek pod kontrolu prezidenta odmítlo jako nelegální.

Článek

Na Ukrajině vládnou již měsíce hluboké rozpory mezi prozápadním prezidentem Juščenkem a premiérem Viktorem Janukovyčem, který zemi směřuje k těsnějšímu svazku s Ruskem. 

Podle ministra vnitra Vasyla Cuška, který je premiérovým spojencem, je rozkaz o převedení jednotek pod kontrolu prezidenta v rozporu se zákony. "To je nelegální a vydávat nelegální rozkazy je zločin," řekl Cuško na prezidentovu adresu.

Prezident a ministr se vzájemně obviňují z přípravy puče

Situace se silně vyhrotila již ve čtvrtek. Juščenko odvolal generálního prokurátora Svjatoslava Piskuna s odůvodněním, že nemůže být současně generálním prokurátorem a poslancem. V reakci na to obsadily budovu generální prokuratury zvláštní policejní oddíly, které měly na rozkaz ministra vnitra Vasyla Cuška chránit prokurátora, aby mohl zůstat v úřadě. V budově se střetly s ochrankou, kterou ale zdolaly a dále mají prokuraturu pod kontrolou. Vládní budovy v Kyjevě střeží od dneška jiné bezpečnostní jednotky.

Prezident a ministr vnitra se nyní vzájemně obviňují z překročení kompetencí a z přípravy státního převratu. Juščenko označil počínání Vasyla Cuška za trestný čin a zastupující generální prokurátor jmenovaný prezidentem v pátek zahájil trestní stíhání ministra za zneužití pravomoci. Uvedl, že rozkazy ministra vnitra k obsazení prokuratury byly nelegální.

Cuško obvinění ze zneužití pravomocí odmítá. "Jako ministr vnitra zajistím pořádek. Já sám nesu odpovědnost za jednotky, které jsou k plnění tohoto úkolu určeny," řekl. Za nelegální naopak považuje rozkaz o převedení jednotek ministerstva vnitra pod kontrolu prezidenta. "To je nelegální a vydávat nelegální rozkazy je zločin," citovala agentura AP mluvčího ministerstva.

Juščenko kvůli krizi nedorazil do Brna

Prezident Juščenko musel kvůli vyhrocené situaci zrušit účast na summitu evropských prezidentů, které se koná v Brně.

Komisařka EU pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová vyzvala ke konstruktivnímu a nenásilnému chování všech zúčastněných stran. "Je to životně důležité pro ukrajinský lid a pro další pokrok Ukrajiny na cestě k politickým a ekonomickým reformám," prohlásila.

Premiér ohlásil demonstraci

Janukovyč upozornil, že odvolání Piskuna bylo neopodstatněné a mohlo by mít katastrofální důsledky. "Vláda nedovolí na Ukrajině žádnou anarchii a nepřipustí ani občanskou válku," zdůraznil v televizním projevu. Dnes se podle jeho slov uskuteční v centru města velké shromáždění.

V Kyjevě byl během pátečního dne relativní klid, v ulicích nebylo podle agentury Reuters cítit napětí. Před budovu prokuratury jsou už ale dva až tři tisíce stoupenců premiéra a několik stovek stoupenců prezidenta. Další lidé směřují k prezidentskému úřadu, kde se má konat demonstrace.

Odvolání generálního prokurátora prudce vyostřilo napětí, které vládne v zemi od počátku dubna, kdy prezident dekretem rozpustil parlament a vypsal předčasné volby. Rozpuštění zákonodárného sboru zdůvodnil tím, že premiér přetahuje poslance do svého tábora a uzurpuje si moc. Vyhlásil také předčasné volby, ale není není schopen se s Janukovyčem dohodnout, kdy by se měly konat.

Reklama

Související články

Politická krize na Ukrajině nabrala na síle

Prozápadní prezident Viktor Juščenko odmítl upustit od svého rozhodnutí rozpustit parlament. Stoupenci proruského premiéra Viktora Janukovyče setrvávají nadále...

Výběr článků

Načítám