Hlavní obsah

Namol opilí ukrajinští policisté omylem zastřelili dítě

Kyjev

Ukrajinská policie uvalila vazbu na dva své příslušníky, kteří jsou obviněni, že 31. května omylem zastřelili v Perejaslavu-Chmelnickém vzdáleném 80 kilometrů od Kyjeva pětiletého chlapce, když opilí stříleli do plechovek na dvoře obytného domu. Postřelený Kyrylo Tljavov zemřel 3. června v nemocnici. Případ vyvolal protesty ukrajinské veřejnosti, která žádá demisi ministra vnitra, protože policisté zpočátku svůj čin zapírali.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vůz ukrajinské policie

Článek

Policisté Ivan Prychodka a Volodymyr Petrovec původně uvedli, že 31. května kolem 16. hodiny šly kolem domu, kde policisté bydleli, čtyři děti. Pětiletý hoch, který byl bez dozoru, podle nich uklouzl a upadl na chodník, přičemž si způsobil zranění hlavy.

Ukázalo se však, že chlapec neupadl, ale byl do hlavy střelen. Zranění bylo tak vážné, že mu v pondělí večer na kyjevské neurochirurgii podlehl.

Policie při vyšetřování našla na místě činu náboje, sklenici a plechovku. Dospěla k závěru, že oba policisté, kteří bylo mimo službu, popíjeli a bavili se tím, že stříleli na dvoře do plechovek, přičemž zasáhli dítě, které tam šlo.

Podle babičky nevědí, kdo chlapce zasáhl

Babička chlapce řekla, že se jí policisté přiznali, ale že nebyli schopni říci, který ho zasáhl, jak byli opilí.

V úterý soud poslal oba policisty - Prychodku, kterému připisuje střelbu, i jeho kolegu Petrovce - na 60 dní do vazby bez možnosti propuštění na kauci.

Po tragédii rezignoval šéf policie Kyjevské oblasti. Požádal zároveň, aby byl převelen na Donbas, kde ukrajinská armáda vede ozbrojený boj s proruskými separatisty.

Smrt chlapce pobouřila ukrajinskou veřejnost. Před ministerstvem vnitra se sešli aktivisté, kteří zapalovali svíčky, přinášeli dětské hračky a vyvěsili transparenty „policie zabíjí lidi”. Na středu svolali demonstraci a požadují rezignaci ministra vnitra Arsena Avakova.

Policie slibuje zaplatit pohřeb

Avakov spolu s policejním prezidentem v úterý navštívili matku a babičku chlapce. „Slibuji vám, že budeme bedlivě sledovat průběh vyšetřování a úzce komunikovat s Generálním vyšetřovacím úřadem a prokuraturou. Doufám, že soud vynese adekvátní trest,“ pravil Avakov.

Policejní prezident slíbil, že policie poskytne rodině veškerou pomoc a ponese náklady na pohřeb.

„Chci vás jako prezident a otec ujistit, že udělám vše, aby byli viníci spravedlivě potrestáni,” uvedl na své facebookové stránce prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Žádné úlevy. Žádné snahy věc zakrýt. Tato tragédie se musí stát výstrahou. Ti, co se mají starat o bezpečnost občanů, by si měli uvědomit svou zodpovědnost,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám