Hlavní obsah

Na západě Evropy záplavy, na východě vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika rozděluje Evropu na dvě poloviny, které jsou ovlivňovány zcela odlišnými tepelnými poli. Vedra z předešlých dnů se přesunula na východ, na západě je nyní oblačno a prší. Ve Velké Británii sužují obyvatelstvo velké záplavy.

Článek

Přívalové deště v Anglii způsobily ohromné problémy v dopravě. Kolony automobilů jsou uvězněny na dálnicích, vlaky zůstaly stát ve stanicích. Také letiště zrušila stovky letů - například londýnský Heathrow nevypravil 141 letadel.

V Británii přinesly přívalové deště až 40 milimetrů srážek na metr čtvereční za hodinu, což je úroveň srážek obvyklá spíše v tropických zemích než v evropském mírném pásmu. Postiženy byly především východní Anglie a Wales.

Na jednom úseku dálnice M5 ve Worcesterském hrabství zůstalo uvězněno na 2000 motoristů, protože cestu tam i zpět odřízla voda a bláto valící se v nižších polohách přes vozovku. Vojenské vrtulníky musely ještě během noci zachránit na 40 lidí uvězněných v ohrožených úsecích dálnice.

Stovky lidí strávily noc na sobotu v provizorních útulcích zřizovaných místními úřady, informovala policie. Během dopoledne voda tekoucí přes vozovky klesla, obnovování sjízdnosti na M5 však ztěžovala vozidla opuštěná řidiči během noci.

:. V Londýně byly zaplaveny některé ulice. (Foto: REUTERS/Darren Staples)

Britské úřady vyhlásily v různých částech země 16 místních povodňových poplachů. V Oxfordu a Banbury museli být evakuováni cestující ze zablokovaných vlaků. Jen škola v Cherwellu poskytla provizorní přístřeší stovce z nich. V Bamptonu místní povodeň zasáhla na 300 domů, na 1200 domácností zůstalo bez elektřiny.

Na východě vedra

Západní Evropa je pod příkrovem oblačnosti, která končí nad Českou republikou. Díky ní se v noci na neděli vyskytnou velké srážky i v Čechách. [celá zpráva] Východ republiky však stále sužují vedra.

Vysoké teploty velmi ztěžují život i v jiných částech Evropy. V souvislosti s vedry již v Evropě podle zahraničních agentur zemřelo nejméně 18 lidí.

Ve východním Rakousku bylo v pátek naměřeno 39,5 stupně Celsia, což je historicky druhá nejvyšší teplota pro daný region. V hlavním městě Vídni vystoupala rtuť teploměru na "pouhých" 37,9 stupně, nemocnice v metropoli na Dunaji však přijaly za posledních 24 hodin 35 pacientů s příznaky teplotního šoku.

Trend tak zůstává setrvalý, protože i v uplynulých horkých dnech přivážely sanitky do nemocnic denně 30 až 40 lidí postižených vedrem. Meteorologové varují, že horka ještě několik dní potrvají, neměla by ale být už tak rekordní; od úterý se pak očekává určité ochlazení.

:. Velká vedra sužují balkán. V Rumunsku zemřelo už kvůli horku jedenáct lidí. (Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic)

V Polsku větrné tornádo poničilo několik vesnic a zranilo tři lidi. Podle internetového portálu gazeta.pl očití svědci z obcí Adamow a Huby uvedli, že z domů odlétaly střechy, dřevěné stodoly se hroutily jako domky z karet, stromy praskaly jako sirky. Bez úhony přečkal v obci jediný dům. Podle zbožných sousedů prý proto, že si majitel postavil na zahrádce kapličku.

Vedra sužující v poslední době Rumunsko zavinila smrt dalších dvou lidí. Oznámil to v sobotu ministr zdravotnictví Eugen Nicolaescu. Nynější vlna vysokých teplot, překračujících místy i 40 stupňů Celsia, připravila v této balkánské zemi o život už 11 lidí. Dalších 650 omdlelo přímo na ulici.

Reklama

Související články

Dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných

Letošní léto je skutečně horké. Po tropických dnech v tomto týdnu meteorologové hlásí: dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných. Víkend...

Výběr článků

Načítám