Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny padli další dva vojáci

Kyjev

Sílící střety na východě Ukrajiny si vyžádaly další dva padlé z řad ukrajinských sil. V úterý to uvedl mluvčí vlády pro operaci proti separatistům ATO Andrij Lysenko. Tajná služba SBU týž den uvedla, že nemá možnost zablokovat server Myrotvorec, který zveřejňoval osobní data novinářů, kteří se akreditovali v oblastech ovládaných separatisty.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista na hlídce

Článek

„Za posledních 24 hodin padli v bojích dva ukrajinští vojáci a další čtyři byli zraněni,“ řekl Lysenko. Oba zabila mina u Marijinky. V posledních dnech sílí střety na frontě.

V noci separatisté ostřelovali pozice vládních vojsk v 56 případech, 25krát u Doněcku, 23krát u Mariupolu a osmkrát u Luhansku.

U Doněcku použili separatisté i raketomety. Z minometů ráže 120 mm ostřelovali v této oblasti ukrajinské opěrné pozice v Avdijivce, Dači a Majorsku, poblíž Mariupolu použili velkorážné minomety u Šyrokyna. U Novooleksandrovsku v Luhanské oblasti nasadili kromě 120mm minometů i houfnice ráže 122 mm a v Popasné protitankové rakety.

Ukrajina nemůže zablokovat udavačská data

Tajná služba SBU v úterý uvedla, že nemá legální nástroj, který by jí umožnil zablokovat server Myrotvorec, který zveřejnil osobní data pěti tisíc novinářů a humanitárních pracovníků, kteří se akreditovali na území samozvaných neuznávaných lidových republik na východě Ukrajiny. Byli mezi nimi i čeští novináři nebo lidé z humanitární organizace Člověk v tísni. [celá zpráva]

Server provozují ukrajinští nacionalisté.

Ukrajinská policie vyšetřuje zveřejnění jmen i s kontakty jako trestný čin podle paragrafu, který zakazuje bránit novinářům ve vykonávání své práce. Proti denunciačním praktikám serveru protestovali ukrajinští žurnalisté.

Tajná služba SBU v úterý uvedla, že nemá možnost zabránit zveřejňování těchto údajů. „Informujeme vás, že na Ukrajině není právní mechanismus, který by umožnil zabránit v přístupu ke zdrojům na internetu,“ uvedla tajná služba na dotaz členky parlamentní rady pro lidská práva Valerije Lutovské.

Serveru Myrotvorec se zastal ministr vnitra Arsen Avakov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám