Hlavní obsah

Na Ukrajině se odehrávají nejtěžší boje za poslední dva roky, varuje NATO

Brusel/Kyjev

Na východě Ukrajiny se nyní odehrávají nejtěžší boje za poslední dva roky, upozornila ve čtvrtek náměstkyně generálního tajemníka Severoatlantické aliance Rose Gottemoellerová po jednání s ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem. Kvůli aktuální situaci se ve středu večer v Bruselu mimořádně sešla Komise NATO-Ukrajina.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinské tanky v Avdijivce

Článek

„Od chvíle, kdy před třemi lety začaly ruské agresivní akce, stojí NATO za Ukrajinou. To se nezmění,“ řekla Gottemoellerová a zmínila i mimořádné zasedání Komise Nato Ukrajina.

„Každý jednotlivý spojenec ve svém vystoupení jednoznačně vyjádřil pokračující silnou podporu ukrajinské suverenitě a územní celistvosti,” dodala.

Situace v oblasti je podle ní alarmující. „Jsme hluboce znepokojeni aktuálním nárůstem násilí. Poslední dva roky bylo příměří porušováno skoro každý den, ale minulý týden Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě registrovala za jediný den 10 tisíc případů porušení příměří. Viděli jsme nejtěžší boje za poslední dva roky. Nemůžeme to akceptovat jako novou realitu,“ řekla Gottemoellerová.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Ukrajinští vojáci odpočívají u Avdijivky

K dodržování příměří NATO vyzvalo všechny strany a Gottemoellerová připomněla zvláštní odpovědnost Ruska, protože má vliv na proruské separatisty. ”Celý svět o těch událostech a o ruské agresi ví. Desítky tisíc civilistů trpěly, ale dokázali jsme situaci stabilizovat,” řekl Hrojsman, který podporu aliance ocenil.

Boje pokračují

Na konci ledna propukly tvrdé boje v okolí Avdijivky ležící těsně u frontové linie, která se dotýká severního okraje Doněcka. Obě strany, které se z eskalace bojů navzájem obviňovaly, použily i těžké zbraně, které měly být od fronty staženy. [celá zpráva]

Separatisté pokračují v ostřelování pozic ukrajinských sil i ve čtvrtek navzdory tomu, že v některých oblastech mělo platit od středeční půlnoci příměří, které bylo dojednáno 1. února. Podle tiskového střediska štábu operace ATO zaměřené proti separatistům, pokračuje palba od 15:00 místního času (14:00 SEČ) a byly zaznamenány 34 případů palby na ukrajinské pozice. Nejvíce jich bylo u Doněcka, kde právě mělo příměří platit mezi letištěm, Avdijivkou a Jasynovatou.

„To, že bojovníci nedodrželi dohody, svědčí o tom, že ruská strana, která s příměřím souhlasila, je nemá pod kontrolou,“ uvedl štáb ATO podle Ukrajinské pravdy.

Kvůli bojům jsou u Mariupole tři vesnice bez elektřiny a plynu. Jeden z granátů vypálených na Talakovku zasáhl trafostanici a vyřadil ji z provozu. Kvůli výpadku elektřiny se nedistribuuje ani plyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám