Hlavní obsah

Na Ukrajině propustili britského novináře ruské televize

– Kyjev

Ukrajinské úřady v noci na čtvrtek propustily na svobodu britského novináře Grahama Phillipse pracujícího ve službách ruské televize RT. Oznámil to sám novinář na Twitteru s tím, že proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. Národní garda ho zadržela pro podezření, že fotografoval vojenské objekty.

Foto: Reuters

Novináře vyslýchala tajná služba SBU. (ilustrační foto)

Článek

„Teď u sebe nemám svůj mobilní telefon a další věci, doufám, že je dostanu zítra. Děkuji všem za zprávy a podporu. Vše je v pořádku,” napsal Graham Phillips po 36 hodinách od zadržení. Za pomoc při propuštění poděkoval televizi i jednomu z diplomatů z britského velvyslanectví.

Phillipse zatkli 20. května při odjezdu z přístavního města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny, kde jsou aktivní proruští separatisté. Podle listu Ukrajinska pravda údajně fotografoval tajné vojenské objekty.

Z Mariupole jej převezli do Záporoží, kde strávil noc. Následujícího dne čelil výslechu zaměřenému na jeho práci pro ruskou televizi.

Phillips připustil, že Ukrajinci s ním zacházeli korektně: nikdo na něj nevztáhl ruku, nevyhrožovali ani vypovězením. S některými jeho názory nesouhlasili, nicméně jej propustili na svobodu.

Mluvčí ukrajinské tajné služby SBU již dříve avizovala, že Brit bude převezen do Kyjeva a tam předán britskému konzulovi.

Ruští novináři jsou ve vězení

Brit podpořil další dva ruské novináře z televize LifeNews zatčené na Ukrajině spolu se skupinou vzbouřenců, kteří se údajně chystali zaútočit na letiště v Kramatorsku. Oleg Siďakin a Marat Sajčenko zatím přiznali, že při přechodu hranic uvedli, že jedou na koncert, ačkoliv plnili úkoly své redakce.

Ukrajinci podezírají reportéry z terorismu, prý se v jejich voze našly zbraně, jak uvedla i mluvčí americké diplomacie. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za „úplný nesmysl a naprosté fantazírování”.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám