Hlavní obsah

Na Slovensku zůstaly kvůli počasí desetitisíce lidí bez elektřiny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 37 tisíc odběrných míst na středním Slovensku bylo ve čtvrtek ráno bez dodávek elektrické energie. Výpadek způsobil silný vítr, vydatné sněžení a s tím související poruchy na vedení vysokého napětí.

Zemplín zasáhla sněhová kalamitaVideo: Polícia Slovenskej republiky

 
Článek

Největší problémy působily popadané stromy, které přerušily elektrické vedení.  Elektrikáři evidují poruchy na šestadvaceti vedeních vysokého napětí a mimo provoz je přes 400 distribučních trafostanic. „Nejvíce postiženou oblastí je Banskobystrický kraj. Problémy jsou především v okresech Rimavská Sobota, Poltár, Žiar nad Hronom, Krupina a Zvolen,“ uvedl web sme.sk. Výpadky hlásí také sever země v okresech Bytča a Liptovský Mikuláš.

Elektrikáři na odstranění poruch pracují, ale situaci komplikuje složitý terén, sněžení a silný vítr.

Komplikace v dopravě

Na východním Slovensku působí mrazivé počasí komplikace v dopravě. V důsledku sněžení a náledí byl vyhlášen kalamitní stav v okresech Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolí. „V celém okrese Trebišov hustě sněží a fouká silný vítr. Na silnicích se tvoří sněhové jazyky,“ upozornila slovenská policie na sociální síti.

Noční teploty na některých místech Slovenska klesly na minus 19 stupňů. Výstraha meteorologů z důvodu nízkých teplot platí pro Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Na horách středního Slovenska může rychlost větru dosáhnout až 125 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám