Hlavní obsah

Na Slovensku zemřelo jedno ze siamských dvojčat

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Marek, jedno ze siamských dvojčat, která rozdělili slovenští lékaři, zemřel ve čtvrtek ráno kolem půl sedmé. Jeho stav se po operaci postupně zhoršoval. Informovala o tom bratislavská nemocnice na svých webových stránkách.

Článek

Ošetřující lékař Tibor Šagát zdůraznil, že pro lékaře je nejhorší, když ztrácí pacienta. "Když ztrácíme dítě, je to ještě horší. S velkou nadějí se však dívám do příštích dnů, co se týče Michala," dodal. 

Šéf operačního týmu Vladimír Cingel konstatoval, že na začátku byla velká šance, která se však v důsledku komplikací postupně snižovala. "U Marka už není ani ta naděje. Jsou z toho všichni smutní. Od začátku jsme věděli, do jaké složité situaci jdeme," dodal.

Ředitel Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě Daniel Žitňan vyjádřil lítost nad úmrtím Marka. "Udělali jsme, co bylo v našich silách, ale tento boj jsme nevyhráli. Bohužel ve čtvrtek ráno v půl sedmé Marek podlehl pooperačním komplikacím. Nyní budeme bojovat i za něj, abychom dali šanci Michalovi," uvedl ředitel na setkání s novináři.

Operace proběhla v půli září. Na začátku se zdálo, že přežijí obě děti, podařilo se jim překonat kritické dny.

Stav Marka se ale postupně zhoršoval, jeho organismus napadla infekce, proti níž nezabírala žádná antibiotika. Byl stále v umělém spánku a činnost jeho orgánů zabezpečovaly přístroje.

Byl v kritickém stavu od pátku

Minulý pátek lékaři konstatovali, že jeho stav je kritický a dítě má prý příznaky poškození mozku. "Vyšetření mozku nám ukázalo poškození centrální nervové soustavy. Na mozku jsou známky otoku a krvácení, které je důsledkem poruchy srážlivosti krve. Počet krevních destiček se u Marka pohybuje na hranici života a smrti. Možnost jeho uzdravení je velmi nízká," uvedl na setkání s novináři ošetřující lékař Tibor Šagát.

Primář bratislavské Dětské fakultní nemocnice Vladimír Cingel konstatoval, že Marka museli opakovaně resuscitovat. "Je vlastně permanentně resuscitován pomocí léků a přístrojů. Jeho stav je kritický, selhávají mu životně důležité orgány. Jeho organismus sice stále má rezervy, aby bojoval s postupující infekcí, ale ty se postupně vyčerpávají," uvedl před týdnem Cingel.

Nezvládnutelná infekce působila na orgány jako jed, který poškozoval Markův cévní systém, negativně ovlivňoval centrální nervový systém, játra i ledviny. Postupně selhávaly také plíce a srdce.

Stav Michala je stabilizovaný

Jeho bratr Michal je na tom lépe, i když se od rozdělení podrobil třem operacím. V jeho střevech se opakovaně objevil otvor a obsah střev se dostal do břišní dutiny. "Po žádné z operaci nedošlo ke zhoršení funkce jeho orgánů. Jeho stav je stabilizovaný," konstatoval před časem Cingel.

Siamská dvojčata se narodila 11. dubna 2007 v Bratislavě. Lékaři je oddělili v průběhu náročné 20 hodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Dívky Andrea a Lucie byly srostlé v oblasti pánevní kosti. Obě děti po úspěšném zákroku žijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám